Na výletě/Koně Převalského na Dívčích hradech

Většina pražských sledující aktivity zoo Praha už nejspíš zaregistrovala rozšíření jejich záchranného programu reintrodukce koně Převalského. Na Dívčích hradech v Prokopském údolí se teď prohánějí první 4 klisny!

Záchranný program koně Převalského

Již 10 let se zoo Praha věnuje programu návratu koní Převalského do jejich vlasti v mongolských stepích. Tento původní druh divokého koně byl v 70. letech 20. století ve volné přírodě vyhuben a přežil díky píli zoologických zahrad. Takže pokud vás trápí svědomí a cuká srdíčko u zvířat za mříží, vzpomeňte si, že účelem zoo není zavírat zvířat do klecí, ale ochraňovat druhy blízké vyhynutí i edukovace společnost.

Pražská zoo vede plemennou knihu Převaláků, dohlíží na to, aby nedocházelo k nežádoucí příbuzenské plemenitbě a logicky je tak hybnou silou při návratu vybraných, geneticky cenných zvířat do jejich vlasti. K letošnímu roku proběhlo z naší vlasti již 9 úspěšných transportů celkem 34 koní, loňský transport byl kvůli covidu odložen na dobu neurčitou. Pro zájemce o podrobné informace doporučuji stránky Návrat divokých koní, které spravuje pražská zoo.

Z Dolního Dobřejova na Dívčí hrady

Protože by se všechny koně Převalského do Tróje nevešlo, zoo na rozlehlých pozemcích u Dolního Dobřejova provozuje chovnou stanici. Této oblasti se říká Česká Sibiř, proto slouží i jako ideální první aklimatizační stanice nejen pro koně, které čeká převoz do mongolské stepi.

Odtud pochází první čtveřice klisen, ke kterým se brzy připojí ještě jeden hřebec. Prohání se tu nejen pro potěchu oka kolemjdoucích, ale především přirozeně spásají porost a podpoří tak původní rostlinnou biodiverzitu.

Hlubočepy, Děvín, Ctirad…

Ideální je pokud spojíte návštěvu koní Převalského s výletem do Prokopského údolí, Děvínu či vyhlídky nad Lihovarem. My se svezli vlakem ze Smíchovského nádraží do Hlubočep, kde jsme tentokrát vynechali cestu přes Prokopák, ale vzali to prudkým stoupáním na vrch Děvín a poté i ke stejnojmennému hradišti. Na místě, kde je Praha jako na dlani, lze stále tušit zbytky původního opevnění a obrysy hradebních zdí.

Z Děvínu je to k výběhu koní už co by kamenem dohodil. V kontrastu se zbytky německého protiletadlového opevnění a městem na obzoru působí čtyřka koní jako z postapokalyptického filmu. Kolemjdoucí můžou využít jednu ze tří vyhlídkových plošin a pozorovat stádo v prostředí, které je velmi podobné jejich přirozenému.

Díky oplocení mnoha hektarové plochy nedochází kumulování davů na jednom místě a můžete stádo opravdu nerušeně pozorovat. Lidé nejsou pro koně žádnou velkou neznámou, nemusíte se bát, že by se vám nechtěli „ukázat“.

Pozorování pasoucího se stáda a jejich pomalý pohyb po celé pláni má až meditativní účinek. Po zásluze se těší přízni „diváků“. Prokopák sám o sobě je pro Prahu velmi oblíbenou výletní destinací. Není divu, že i ve všední den se tu setkáte s rodinami i skupinkami návštěvníků.

Vyhlídka nad Lihovarem

Pokud se na Dívčí hrady vydáte, nezapomeňte navštívit populární vyhlídku na hraně kopce nad Lihovarem. Na podzim se tu na nebi prohánějí barevní draci, za teplého počasí vyhlídka přímo vybízí k posezení. Prahu budete mít „na dosah“ a pozorování lidského mraveniště a mumraje je fascinující.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *