Na výstavě/ Lichožrouti

To by jeden nevěřil, jak moc budou dětem i mě chybět v době covidové jakákoliv kulturní vyžití. Na jaře a na podzim je tíseň příliš nepřepadala, venkovních aktivit bylo stále dost. Nicméně v zimě, kdy je počasí „že by psa nevyhnal“, se jakákoliv změna v denní rutině rovná pokladu. Brusle, bazén nebo jakákoliv indoorová záležitost je nám nyní zapovězena, o kultuře ani nemluvě. Až pandemie dovolí, galerie, divadlo či kino nebude na black listu, zastavte se v Dejvicích na výstavě Lichožrouti.

Muzeum Lichožroutů – vstup vítaný

Od prosince roku 2020 výtvarnice Galina Miklínová představuje (nejen) svoje nejznámější a nejpopulárnější hrdiny z knih a filmu ve Ville Pellé. Řeč je samozřejmě o Lichožroutech – pletených záškodnících, kteří kradou lidem vždy jednu ponožku z páru.

Celá multimediální výstava je díky benevolentním a vhodným prostorám Villy Pellé pojata jako byt profesora Kadeřábka, člověka, který má tu schopnost lichožrouty vidět a slyšet. Je tedy dovoleno celý byt prozkoumávat, prohlížet, objevovat tajná zákoutí, zapadlé ponožky i tajné úkryty…

Díky koncepci výstavy nejsou opomenuty klasické dětské aktivity – prohlížení a čtení knih, sledování animovaných seriálu Galiny Miklínové, kreslení nebo dovádění na houpačce na půdě. A nezapomeňte se podívat i do lednice!

Lichožrouti a ti druzí

Jméno Galiny Miklínové není spojováno pouze s Lichožrouty, jejichž příběhy vytvořila společně se spisovatelem a básníkem Pavlem Šrutem, ale i například s večerníčkovou postavou Kanafáskem. Jako ilustrátorka spolupracovala s mnoha autory a nakladateli, i na tuto její výtvarnou stránku je na výstavě dáván důraz, i když je většina pozornosti (po zásluze) směřována právě na Lichožrouty.

Namátkou vyberu několik knih, které si můžete na výstavě prolistovat nebo prohlédnout vystavené ilustrace – Vombat Jirka, Kosprd a Telecí (oboje Eva Papoušková), Strašidýlko Stráša (Alena Mornštajnová), František z kaštanu, Anežka ze slunečnic (Radek Malý) nebo série Petra Stančíka H2O a ….

Víte, že ilustrovala i Harryho Pottera? 🙂

Výstava v online světě

Galerie sice zůstanou ještě nějakou dobu zavřené, naštěstí alespoň z pohodlí svých domácností můžete nahlédnout do zákulisí online. Můžete si poslechnout rozhovory s tvůrci a kurátory nebo se podívat na vernisáž.

Je to sice slabá satisfakce proti skutečné offline návštěvě, ale zase máte možnost dozvědět se zákulisní informace, které by vám jinak utekly.

Praktické informace k výstavě Lichožrouti

Kde: Galerie Villa Pellé, Pelléova 10, 160 00 Praha 6

Kdy: 2. prosince 2020 – 9. května 2021, Út – Ne 13 –18 h.

Za kolik:

120 Kč /osoba /plné vstupné

90 Kč /osoba /snížené vstupné

– vstupné platí pro ZTP, seniory (65+), studenty a press, děti do 3 let vstup zdarma

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *