Nový cirkus na nové adrese

O vzrůstající popularitě nového cirkusu v Čechách jsem psala už tady. Možná je to tím, že máme jedno dítě v cirkusovém kroužku (můj názor nebude nestranný), nicméně tohle kulturní odvětví se u nás po zásluze drží na výsluní a na silné novocirkusové soubory je téměř nemožné se dostat. Koho nový cirkus oslovil, může se nechat nalákat na premiérové představení pro celou rodinu.

Kam za novým cirkusem?

Nejříve si to shrneme. Jestli vás nový cirkus baví, líbí se i dětem a ty si chtějí zkusit základy žonglování, akrobacie pozemní i závěsné, trochu toho tělocviku a naučit se základy bezpečného pohybu. Kam jít?

V Praze je v současné době nejlepší možností Cirqueon a jejich kurzy pro všechny věkové kategorie. Naše zkušenosti s touhle nuselskou společností je několikaletá a ta nejlepší! Bohužel poptávka převyšuje nabídku a o volná místa je velký boj. Naštěstí si s nejmenšími prťaty můžete vyzkoušet otevřenou hodinu Blešího cirkusu.

V Holešovicích působí soubor Cirk La Putyka, který myslí na děti i seniory. V hale Jatek78 organizuje tréninky rozdělené podle věku. Děti si osvojí základy gymnastiky a akrobacie, vybijí přebytečnou energii, zlepší koordinaci a hrubou motoriku celkově.

Kdo to nemá daleko do Stodůlek, může vyzkoušet cirkusové kroužky v KD Mlejn. I tady nabízí malým cirkusákům akrobatické kroužky. Začínají s dětmi 3+ a plynule pokračují až k dospělým. Tenhle koncept je naprosto ideální, pokud děti zrovna tahle forma pohybu zaujme, nemusí přecházet do jiného oddílu, ale od školky až po maturitu zůstanou na jednom místě.

Další „jednorázovou akcí“ je naše milovaná Letní Letná! Na tomhle srpnovém festivale nového cirkusu si přijdou na své dospělí i děti. Workshopy, divadelní představení, cirkusové i výtvarné dílny a program až do nočních hodin! Tak to v létě v Praze na Letné prostě chceš 🙂

Jatka a ti druzí

Čímž se oslím můstkem dostávám k novocirkusovým představením, které můžete v Praze navšívit. První, kdo přijde na mysl, bude nejspíš Rosťa Novák a Cirk La Putyka. Z jejich bohatého programu si musí vybrat každý! Před vánoci jsme se s Chlapem dostali na „novocirkusovou báseň o andělech a lidech“ Up End Down a byl to velmi intenzivní zážitek, na který se jen tak nezapomene. Spojení živého orchestru, nového cirkusu a divadelního projevu útočí na emoce od prvního momentu.

Čeká nás ještě představení Honey, ve kterém se Putyka spojila s Dejvickým divadlem, očekávání jsou veliká a pevně věřím, že tohle představení bude ještě lepší, než jsem si vysnila.

A na závěr se konečně dostáváme k jádru pudla! Další velký pražský soubor, který si vybudoval silné renomé, je Losers Cirque Company po svém působení v Divadle na Fidlovačce získali svoji vlastní domovskou scénu! A já se raduji a jásám, protože se stěhují do dlouho opuštěného Branického divadla! To po hubených létech konečně získá důstojného pana domácího a naše čtvrť ožije kvalitním divadlem.

14. března si Loseři slavnostně převezmou divadlo a my můžeme slavit společně s nimi. Branické divadlo dostane nové jméno Divadlo BRAVO a představí se hned bohatým programem.

PROGRAM
13:00 otevření divadla
14:00 pohádka Pinocchio – Toy Machine
15:30 ukázka The Loser(s) – Losers Cirque Company
15:50 ukázka Kolaps – Losers Cirque Company
16:00 beat box & looping – EnDru
16:15 koncert – Josephine And The Band
17:00 prohlídka divadla

Komu by to bylo málo, Losers Cirque Company se rozhodli v Braníku uvést své nové představení, které je určené pro děti od 6 let. MiMJOVÉ, jak se novinka jmenuje, v sobě spojí akrobacii, pantomimu, humor a pohádkový příběh. Plakát velmi připomíná animovaný film Kung-fu Panda 🙂

Pro toho, komu se nechce hledat, připojím ještě premiérové termíny:

  • 20. března 2020, 18.00
  • 22. března 2020, 15.00
  • 17. dubna 2020, 18.00
  • 23. května 2020, 15.00

Pokud je vám nový cirkus blízký nebo ho jen chcete vidět na vlastní oči, podpořte Losery a přijeďte na náš branický venkov. Máme to tu krásné a v kavárně Periferie umí skvělou kávu 🙂

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *