Letní Letná

Přiznám se, že Letní Letnou se mi dařilo každoročně ignorovat. Na večerní vystoupení byly lístky hned pryč a podívat se na denní program mě ani nenapadlo. Přitom má Letní Letná tolik co nabídnout pro rodiny s dětmi! Letos jsme tu strávili 4 skvělé dny ve společnosti tradičního divadla, klauniád i nového cirkusu. Děti nadšené, příští rok to rozhodně zopakujeme.

Duhové bubliny kam se podíváš

 
Jeden srpnový víkend mi Téčko se zlomenou klíční kostí zůstal sám samotinký, zbytek rodiny odjel na Šumavu. Umíme si to užít i bez ségry a Chlapa, takže společně s kamarády jsme zapakovali malochy a hurá Letní Letná čeká! Na začátek to chce něco lehkého, něco, co bude bavit čtyřleté kluky i téměř dvouletou princeznu. A co mají děti rády napříč věkovými kategoriemi? Bubliny!
Václav Strasser kombinuje klasické klaunské výstupy s foukáním bublin. Ty létají z různých nástrojů vlastní výroby i z věcí běžné potřeby. Celé šapitó 45 minut nadšeně výskalo, chytalo bubliny a zíralo s otevřenými hubičkami 🙂 Pokud na Václava Strassera někde narazíte, běžte na něj.
Zdroj

Žonglujeme s panem Václavem

 
Od té doby, co Téčko chodí do Cirkusových jeslí v Cirqueonu, k jeho vysněným povoláním hasiče, popeláře a „vrtání jako táta“ se přidal ještě klaun, akrobat a žonglér v jednom. Na představení jednoho člena Bratrů v trickupana Václava – se na vlastní oči přesvědčil, co to obnáší. Klaunské žonglérské představení Pan Václav a kouzelný pytel, ve kterém létají vzduchem nejen žonglérské míčky, ale i plyšáci, zvon na odpady nebo tenisová raketa, učaroval nejenom dětem.
A za sebe doporučuji od Bratrů v tricku Běžkařskou odyseu. Okouzlující sebeironické, neuvěřitelně vtipné a zábavné představení s parádní choreografií a hudebním doprovodem.

Kvak a Žbluňk kdykoliv a kdekoliv

Tři útlé knihy Arnolda Lobela o příbězích žabáka a ropušáka jsou stálicí našeho čtecího repertoáru a milovanou dvojkou. Několik pražských divadel zdramatizovalo jejich příběhy, bohužel se mi stále kvůli velikému zájmu nedaří sehnat vstupenky. Naštěstí mě spasila Letní Letná a já se mohla vytasit s lístky na Kvak a Žbluňk jsou kamarádi od souboru Divadlo pro malý, které hraje V Dlouhé.
Děti znají stejnojmennou knížku snad zpaměti a inscenaci si užily do poslední minuty. A já s nimi 🙂 Představení má všechno, co dětský divák chce – vtip, dynamiku, písničky, skvělé kulisy a hereckou dvojici, která k sobě pasuje.

Zdroj

S novým cirkusem do městské džungle

Poslední představení a zároveň večerní rozloučení s Letnou obstaral známý soubor Teatr Novogo Fronta. V tomhle případě jsem moc nekoukala na to, jestli se to bude líbit dětem, ale sobecky jsem chtěla i něco „víc pro sebe“. Jungle joke v sobě kombinuje klasickou grotesku, pantomimu i klaunérii, kde se minimum rekvizit mění kdykoliv v cokoliv. Jungle joke připomíná dospělým, jako fantazii měli jako děti.
Zdroj

Doprovodný program každé odpoledne

Čekání na představení se dá na Letní Letné ukrátit mnoha způsoby. Každý rok je přistaven bibliobus  Oskar Městské knihovny, kde se můžou půjčit knížky i hry. Pod velkým stanem se zaměstnávají ruce – maluje se, stříhá, lepí, vybarvuje. Na každý den jsou připravené výtvarné dílny, které zvládnou i ty nejmenší děti. A komu by chyběl pohyb, může se protáhnout s některým ze souborů, který pracuje s dětmi. Letos na vystřídal nuselský Cirqueon a brněnský Cirkus LeGrando. Ten jsme zastihli i my, takže děti si zkusily roztočit talíře, projít se po laně nebo si pohovět na hřebících jako fakír.

Recyklace a zero waste v praxi – to je interaktivní hrací „instalace“ Guixot de 8. V podstatě jsou to velké pouliční hračky, hry, hlavolamy a hejblátka vytvořená pouze z odpadu sběrných dvorů.
Zdroj
Když si k tomu všemu připočtu ještě krásné prostředí v letenské zeleni, fajn jídlo, kávu, domácí nanuky i palačinky, vyjde mi Letní Letná jako skvělé místo, kde se dají trávit letní dny.

Letní Letná pro celou rodinu

Praktické informace:
Kde: Letenské sady, tram. zastávka Chotkovy sady
Kdy: poslední 3 týdny o prázdninách
Za kolik: na dětská představení je jednotné vstupné 90 Kč


 

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Letní Letná

  1. Od Bratří v tricku doporučuju cokoliv. Ostatní věci hrají vevnitř (i přes rok), často ve spolupráci s jinými. Strašně se mi líbil Hon a Funus. (A lístky na Letní Letnou, jak ji rozšířili, už nebývají hned pryč. Nebo jen výjimečně :)).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *