Čteme dětem / Jde sem lesem

Dřív, než dokončí léčivé květiny svůj letošní životní cyklus, nesu jeden půvabný knižní tip. Kniha Jde sem lesem sehraného autorského dua Daniela Krolupperová – Eva Chupíková v příběhu chlapce  ztraceného v lese ukazuje dětem, že bylinky se dají najít téměř kdekoliv a jejich účinky jsou takřka kouzelné.

Pozor na skřety a bludné kořeny

Hlavní dějová linka není nikterak komplikovaná, objevuje se ní jen několik postav, mladší děti se díky tomu v příběhu lehce orientují a nemají v hlavičce guláš z přemíry charakterů.
Malý Toník tráví nedobrovolně prázdniny u babičky na vesnici. Babičku má sice moc rád, ale když na vesnici je taková nuda. Žádní kamarádi, televize, počítač, babička Toníkovi připadá taková „zastaralá“ a nemoderní. Tak co teď? Babička ukazuje chlapci bylinky, které rostou kolem domu a vypráví mu o jejich léčivých účincích. Toník to sice pouští jedním uchem dovnitř a druhým ven, když mu ale babička namaže spálená záda měsíčkovou mastí, vezme léčivky alespoň na milost.
Aby Toník poznal i les, vezme ho babička do lesa na borůvky, trhání jde sice pomalu, ale vidina borůvkových hodů je velmi lákavá. Toník se brzy ztratí babičce z dohledu, a protože trpělivostí moc neoplývá, bandaska s pár borůvkami brzy letí vzteky do křoví. Křik a házení bandaskou po lese se ale nelíbí skřetovi – strážci lesního klidu, který za vyučenou přičaruje chlapci pod nohy bludný kořen. Toník je ztracen, sám  v neznámém lese, cesta ven neznámo kde…

Lesní i zahradní víly a skřítci

Co nelze Toníkovi upřít, je pořádná dávka kuráže. Nefňuká a na vlastní pěst se pouští hledat cestu domů. Než se ale dostane zpátky k babičce, potká v lese několik víl a skřítků – od každé léčivé rostlinky jednoho. Když ho popálí kopřiva, panenka z levandule mu ukáže, jak může zmírnit svědění. S poraněným kotník zase pomůže skřítek z kostivalu. Seznámí se i se skřítkem z medvědího česneku nebo jitrocele. Než si Toník usmíří rozlobeného lesního skřeta dozví se od bylinkových víl, panenek a skřítků, že rostliny mají své důležité místo v přírodě a leckterá z nich má léčivé účinky. 
 
 
 

Ilustrace jako ze starého herbáře

Každá kapitola Jde sem lesem začíná představením jedné léčivé rostliny, se kterou se pak děti setkají v příběhu. Ilustrace jsou velmi reálné, bylinky vypadají jako vylisované v herbáři 🙂 Konečně kniha, která staví na reálných rostlinách a ne infantilních napodobeninách. Samozřejmě se dozvíme i to, kde rostlina roste a hlavně jaké má léčivé účinky. A na konci jednotlivých kapitol je jednoduchý kvíz, na kterém se děti můžou přesvědčit, co nového se o bylince naučily.
Jde sem lesem je knížka, která zaujme jak děti mladšího školního věku, tak i předškoláky. Má v sobě všechno, co děti v knize potřebují – napínavý příběh, víly pro holky a rytíře pro kluky, překrásné ilustrace, šťastný konec a spoustu užitečných nových informací.
KROLUPPEROVÁ, Daniela. Jde sem lesem: pohádka. Ilustroval Eva CHUPÍKOVÁ. Praha: Portál, 2016. ISBN 978-80-262-1102-0.
Tip na závěr – koho zajímají léčivé rostliny a chtěl by si přečíst něco náročnějšího, velmi doporučuji knihu Anny Bolavé – Do tmy.
 
 
——————————————————————————————————————–
Toto není sponzorovaný článek
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *