Čteme dětem / Lindbergh a Armstrong

Dneska se budu snažit trochu genderově naředit převahu knih zaměřených na holčičí část publika. A to hned dvojitě! Knihy Torbena Kuhlmanna Lindbergh: dobrodružství létajícího myšáka a následně Armstrong: dobrodružná cesta myšáka na Měsíc je sice možná o trošku víc pánská záležitost, ale bude se určitě líbit i holčičkám, které občas opustí svět princezen a víl.

Lindberg, Armstromg a Edison

Německý spisovatel a ilustrátor Torben Kuhlmann si dal za úkol seznámit děti s velkými osobnostmi světových dějin. V českém překladu jsou k dostání zatím příběhy myších pánů Lindberga a Armstronga. Hned na začátku prozradím, že nakladatelství Dynastie připravuje vydání i další knihy autora, tentokrát s názvem Edison: The Mystery of the Missing Mouse Treasure. Koho si tentokrát vzal na paškál, si asi domyslíte.
Zdroj

Vzhůru do oblak

V obou dostupných knihách je hlavním hrdinou nebojácný vynálezce – myšák. V té první se Lindbergh potřebuje dostat z Hamburku za oceán. Jednoho dne totiž zjistí, že všechny myši v jeho městě zmizeli. Kvůli všudypřítomným pastičkám, kočkám a sovám v přístavu naskočili na loď a odpluli do New Yorku. Lindbergh se chce samozřejmě dostat za nimi, ale jak to udělat?
Přístav hlídají kočky, město zase sovy. Myšák se nechá inspirovat u netopýrů a zkusí si vyrobit křídla. Po prvním neúspěchu se vrhne na sestrojení letadla. Tak plánuje, sestavuje, konstruuje, počítá a rýsuje. Vše pod neúprosným dohledem predátorů – sov i koček.
Nakonec se mu povede úspěšně sestrojit letadlo, které je schopné dlouhého letu. Vydrží ale cestu přes celý Atlantský oceán?
KUHLMANN, Torben. Lindbergh: dobrodružství létajícího myšáka. Praha: Dynastie, 2014. ISBN 978-80-905803-0-5.

Je to malý krůček pro myš…

V další knize se dějiny posouvají zase o kus dál a z dobývání oceánu se myší národ vrhne na vesmír. Tentokrát myšák Armstrong nemusí utíkat před predátory, ale chce svým přátelům vyvrátit názor, že je Měsíc ze sýru.
V patách mu jsou lidé, kteří si všimnou podezřelých plánů raket a myších pokusů o lety do vesmíru. Než se ale Armstrong vydá na oběžnou dráhu Země, potřebuje kromě rakety ještě jednu důležitou věc – skafandr! Ten je potřeba řádně otestovat, k tomu může sloužit třeba i akvárium se zlatou rybičkou.
Vše je nachystáno, myšák vychytal všechny technické detaily na raketě i skafandru a hurá na Měsíc. Povede se mu to? Stihne to dřív než lidé? Nezapomene zapíchnout na Měsíci vlajku? 
 
 
 
 
KUHLMANN, Torben. Armstrong: dobrodružná cesta myšáka na Měsíc. Přeložil Radek MALÝ. Praha: Dynastie, 2016. ISBN 978-80-905803-1-2.

Stylové vintage ilustrace

Autor v sobě rozhodně nezapře vystudovanou ilustraci. V obou knihách ilustrace dominují nad textem, někde jsou celostránkové, jinde tvoří koláže. Skvěle vystihují atmosféru daného období, působí omšele, „otrhaně“, chybí tu snad jen kolečka od hrnku s kávou. Obě knihy jsou laděné do jemných hnědých tónů a působí velmi jednotně.

Trocha informací na závěr

Na konci obou knih jsou krátké medailonky věnované skutečnému Lindberghovi a Armstrongovi včetně historických dat o počátcích létání a prvních letech do vesmíru. Tím jsou knihy inteligentně uzavřeny, spojují tím smyšlené myší dobrodružství se skutečnými událostmi.
——————————————————————————————————————–
Toto není sponzorovaný článek
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *