Čteme dětem/Kitty a první noční dobrodružství

Co se Éčko naučila číst, baví jí o to víc chodit do knihovny a knihkupectví. Už nemusí jen prohlížet obrázky a vybírat si podle ilustrací, ale konečně si přečte i anotace. Co si budeme nalhávat, o dost se jí tím zvýšil objem vybraných knih a mě zkrátil čas trávený v dětském oddělení. S sebou to sice nese značné riziko v podobě nepříliš kvalitní literatury, občas je potřeba rodičovského zásahu a výběr směřovat i na něco méně princeznovského a růžového. Touto cestou k nám domu přišla i superhrdinka Kitty a první noční dobrodružství.

Holčičí čtení pro první a druhou třídu

Aby to nevyznělo nějak ostře, většinou dětem do výběru čtení nekecám, proto se nám ocitlo doma ledacos 🙂 Éčko si oblíbila série Malé baletky, Elsy a Anny, Strážkyně krystalů i Zvířátka z kouzelného lesa. Všechno ryze holčičí čtení s dívčími postavami, trochou magie a dávkou fantasy. Žádná vysoká literatura, ale splňuje to požadavky na čtení pro malé slečny – velký font, napínavý příběh proložený ilustracemi, malý formát a velký potenciál zaujmout.

Občas mám tendence narušit oblibu těchto „holčičáren“ něčím trochu odlišným. Tak se u nás doma ocitla Mortina – holčička zombie, Isadora – napůl víla a napůl upírka a konečně Kitty – holčička superhrdinka!

Catwoman pro děti

Ach, kdo by neměl rád roztomilá koťátka – trochu neohrabaná, občas odvážná, jindy bojácná, co se rvou jako malé šelmy a vždycky se ráda nechají pomazlit. Takové lidské koťátko je i malá holčička Kitty, která svému jménu dělá čest. Po své mamince totiž podědila ryze kočičí superschopnosti – skvělý zrak, sluch, rovnováhu i obratnost. Kitty je tak předurčena pro dráhu superhrdinky stejně jako její maminka. Dokonce už má i svůj maskovací obleček.

Jenže Kitty se prachobyčejně jako každé mládě bojí a než úspěšně dokončí své první dobrodružství, bude se muset svému strachu ještě několikrát postavit. S pomocí svých kočičích přátel musí odhalit, jaké tajemné a děsivé zvuky se ozývají z hodinové věže.

Jednoduchý a srozumitelný příběh pracuje s klasickými proměnnými dětských knih. Na začátku máme malou holčičku, která si příliš nevěří a je postavena před velkou výzvu. Tak, jak se příběh odvíjí, postava prochází dynamickou změnou, která končí metamorfozou v silnou a sebevědomou postavu. Princip, který funguje vždy a všude.

Kitty a první noční dobrodružství

První příběh z chystané série je hlavně o strachu z neznámého, překonávání sama sebe a nutnosti čelit tomu, čeho se bojíme. Selhání, tmy, stínů, prohry nebo neznámých nočních zvuků. Jemně tak dětem ukazuje, že strach je přirozenou součástí našich životů, není ostuda o něm mluvit a přiznat si ho. I proto se několikrát v knize objevuje věta:

„Máš víc odvahy, než si myslíš.“

Neodpustím si nakonec feministické okénko do pranice. V příběhu Kitty a první noční dobrodružství je středem rodiny matka – superhrdinka, která každou noc mizí zachraňovat svět, lidi i zvířátka. Otec je tu upozaděn a vystupuje jako laskavý pečovatel o děti v době, kdy matka skáče po nočních střechách. Pro dětskou knihu poněkud netradiční rozdělení rolí nepůsobí nikterak násilně nebo podbízivě, naopak přirozeně ukazuje čtenářům, že otec nemusí být nutně ten „silný“ a pečovatelská úloha je mu stejně vlastní jako ženám.

Dichromatické ladění

Ke spolupráci na knize Kitty a první noční dobrodružství si autorka Paula Harrison přizvala ilustrátorku Jenny Løvlie. Ta se nebojí pustit i do takových experimentů, jako je použití kontrastních a neobvyklých barev. Kromě noční černé, je to především sytá oranžová. Díky tvrdými liniím a plným barvám ilustrace dodávají příběhu dynamiku, spád a hrdinské drama. Upozorňují na fakt, že tahle kniha není pro „slečinky“, ale milovníky napínavých příběhů.

Dětské slovo do pranice

Kniha mi díky nové spolupráci s nakladatelství Grada, respektive s jejich dětskou částí Bambook přišla v době, kdy Éčko měla čerstvě zasádrovanou nohu a čekaly ji ještě 4 týdny s minimální pohyblivostí. Na Kitty a první noční dobrodružství se okamžitě vrhla a dokud nedočetla poslední stránku, neodložila jí. A její názor?

Éčko: „knížka se mi moc líbila, hlavně protože je v ní hodně koček. Líbilo se mi, že Kitty a kočky měly hodně odvahy, Kitty dokázala vylézt po hodinové věži, i když se nejdřív bála. V knížce je hodně ilustrací kolem textu, hvězdičky a tlapičky. Maminka Kitty byla taky superhrdinka, každá ale zachraňovala někde jinde, nepotkaly se. Kočky – hrdinky měly hezká jména – Princezna, Tygřík…“

Bambook na letošní rok chystá vydání pokračování s názvem Kitty a kouzelný Zlatý tygr a my si ho určitě nenecháme ujít.

HARRISON, Paula. Kitty a první noční dobrodružství. Ilustroval Jenny LØVLIE, přeložil Eva KADLECOVÁ. Praha: Bambook, 2020. ISBN 978-80-271-2597-5.

Velmi děkuji Bambooku za poskytnutí recenzního výtisku.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *