Čteme dětem / Harry Potter a Ohnivý pohár

Má tady vůbec smysl něco psát? Fenomenální sérii o čarodějnickém chlapci s jizvou na čele zná snad každý bez ohledu na věk či pohlaví. Nová a nová vydání, re-readingy na sociálních sítích, společné čtení rodičů a dětí, filmy a sběratelské předměty. Harry Potter je legenda, ať se to někomu líbí nebo ne. A na konci roku 2019 se fanoušci dočkali dalšího ilustrovaného vydání – Harry Potter a Ohnivý pohár!

Fenomén bez hranic

Tak a teď se přiznejte, kdo patří mezi skalní „Harry Potter fans“ a koho tahle knižní série úplně minula? U nás v rodině je to 3:1, já a děti si na něm frčíme od mala, což je v jejich případě necelý rok a v mém 20 let 🙂 Zato Chlap ho nečetl nikdy, na film se podívá s dětmi a celé ho to nechává ledově chladným.

Nejsem si vědoma žádné jiné knižní série, která by se držela na výsluní tolik let. První díl – Harry Potter a Kámen mudrců vyšel v originále v roce 1997 a roztočil kolotoč šílenství, který se zatím nezpomaluje. Knihy se vydávají pořád v dalším a dalším vydání, přitahují k sobě nové čtenáře. Čtou ho mladí i staří. I já jsem se na něj letos po mnoha letech vrhla a každý měsíc najdete v přehledu přečteného jeden díl 🙂 Éčko s Harrym začala loni v létě, ale moje první vydání s malými písmenky a hustým textem přeci jen není to pravé pro prvňáčka.

Ilustrované vydání pro všechny fajnšmekry

Naštěstí Albatros, který má pod palcem všechna vydání Harryho, vyslala do světa i to poslední – ilustrované. I když se nejedná o žádný kapesní formát, ale pěkně vypasené bichle, větší font a spousta ilustrací je pro menší čtenáře vhodnější. Jen do školy se teda nosí špatně 😀

Ilustrátor Jim Kay měl velmi nelehký úkol – pojmout obrazový doprovod tak, aby ho masy čtenářů přijaly, ale vyhnout se srovnání s filmovým zpracováním. Co si budeme povídat, když se řekne Hermiona, každý si představí Emmu Watson a přes to nejede vlak. Jim Kay se ale striktně držel textové předlohy a většina postav tu těm hereckým vůbec neodpovídá. Ron, Neville, Brumbál a spousta dalších dostali nový „obličej“, neméně kvalitní, jen prostě jiný.

Celostránkové ilustrace, stejně jako malé drobné kresby u okrajů jsou do grafické podoby adaptovány tak, aby doplnily textovou stránku a „rozbily“ velkou masu textu. Čtení je tak přehlednější a Éčko vždy vyhlíží, jaký další obrázek na ní čeká. A někdy stačí jen společně listovat, kochat se, usmívat se pod vousy a vyprávět si „hele, pamatuješ si jak…“.

Harry Potter a Ohnivý pohár

Poslední ilustrovaný díl vyšel v českém překladu na konci roku 2019, akorát včas, aby stihl dorazit pod všechny živé i umělé stromečky. Čekalo se na něj dlouhé dva roky, neboť se jedná o nejrozsáhlejší díl celé série.

V Bradavicích se chystá legendární turnaj tří kouzelnických škol o Ohnivý pohár, kterého se ale smí zúčastnit pouze kouzelníci a čarodějky starší 17 let. Harry sice věkové podmínky nesplní, ale i tak se přidá k zástupcům Bradavic, Krásnohůlek a Kruvalu. Čekají na ně tři velmi nebezpečné úkoly, které prověří nejen jejich kouzelnické schopnosti, ale i logické uvažování, odvahu a sílu těla i ducha.

Jak mi psala moje kamarádka H., Ohnivý pohár už je regulérní „soft horor“ pro děti, s tím nelze nesouhlasit. A to je knižní zpracování ještě trochu strašidelnější než to filmové. Závěrečný úkol s hledáním Ohnivého poháru v labyrintu je první ochutnávkou děsivých a temných scén, kterých J.K. Rowling v dalších dílech servíruje víc a víc. Harry Potter a Ohnivý pohár je pomyslným zlomem mezi četbou pro děti a fantasy pro dospívající a dospělé.

Možná právě ten balanc na hraně mezi dětskou knihou a temnou fantasy zaručil J.K. Rowling celosvětový úspěch. A nám nezbývá nic jiného, než vyhlížet na stránkách londýnského Bloomsbury první ochutnávky z Fénixova řádu.

ROWLING, J. K. Harry Potter a ohnivý pohár. Ilustroval Jim KAY, přeložil Vladimír MEDEK. V Praze: Albatros, 2019. ISBN 978-80-00-05647-0.

Za poskytnutí recenzního dílu Harry Potter a Ohnivý pohár velmi děkuji Knihcentrum.cz

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *