Čteme dětem/ Hopsagónyje

Žila byla jednou jedna babička a ta moc ráda vyprávěla pohádky… Takový večerníčkový začátek, že ano. Jenže tahle babička není pohádková, ale skutečná a její příběhy si můžete prožít v době, kdy to jejich autorka bude sledovat z druhé strany. Antonína Kršková vás vezme do svojí Hopsagónyje a nebude se vám chtít zpět.

Krušný osud s dobrým koncem

Antonína Kršková nesmírně ráda vymýšlela příběhy inspirované přírodou, jejím koloběhem a pestrostí. Posluchačů měla dost, ale její sen vydat pohádky knižně, se jí za života nesplnil. Nejdřív tomu bránili rodiče, vlastní rodinné povinnosti, poté režim a nakladatelství. Nakonec se pohádková kniha s podivným názvem Hopsagónyje dočkala tisku díky autorčiným vnoučatům.

Tradiční pohádka trochu jinak

Kdo má rád tradiční pohádky „za devatero řekami a devatero horami“, ve kterých figurují princezny, moudří králové, draci, udatní rytíři i spravedliví trpaslíci, bude více než spokojen. Je tu jedno velké ALE! Princezny jsou občas statečnější než princové, draci mají rádi obyvatele králoství, ale ne k snědku a kouzelné ryby jsou pěkně upovídané.

Antonína Kršková napsala vskutku velmi originální pohádky, které navazují na ty naše tradiční české (podobně jako Kovářské pohádky, o kterých jsem psala tady), ale učesala je do lehce současnější podoby. Ve 14 pohádkách vždy zvítězí dobro nad zlem, špatný člověk se polepší a poctivý dojde své odměny. I když ta cesta bývá někdy trochu trnitá.

Na večerní předčítání

Laskavé a moudré pohádky se skvěle hodí na večerní předčítání. Jen namátkou vyberu a nalákám:

Hliněné království – hrnčíř Jíra pomůže očarovaným myškám vytvořit v podzemí barevnou hliněnou zahradu a tím pomůže zlomit jejich prokletí.

O drakovi Takytakovi – drak Takytak, co má radši šunku než princezny, pomůže princi Jindřichovi získat princeznu Barborku

Pohádka o Červené Karkulce – tou zde není holčička s červeným čepečkem, ale princezna, kterou unese zlý loupežník a jeho vlk. Díky přátelství s datly a statečnému Honzovi se osvobodí a nakonec společně zachrání i vlka

Ilustrací je v knize poskrovnu, stopáž jednotlivých pohádek je cca na 10 stran textu, proto bych Hopsagónyji doporučila starším dětem od 4 let výš, kteří už udrží pozornost delší dobu a nepotřebují ke každé straně obrazové doprovázení.

KRŠKOVÁ, Antonína. Hopsagónyje: pohádky 14 království. Ilustroval Alexandra ŠVOLÍKOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2019. ISBN 978-80-271-2433-6.

Za knihu velmi děkuji nakladatelství Grada, které mi ji poskytlo v rámci barterové spolupráce.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Čteme dětem/ Hopsagónyje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *