1. adventní neděle

I když obchodníci útočí na naše smysly s vánoci už od října, to hlavní šílenství nastává první adventní víkend! Věnce do pozoru, výzdobu do oken a adventní kalendáře připravit. První adventní neděle je tu!

Black Friday nebo Green Friday?

Letos nám to v kalendáři tak nějak konzumně vyšlo a první adventní neděli předchází svátek všeho konzumu – nakupovácí šílenství jménem Black Friday. Obchodníci se většinou už celý týden dopředu předhání svými zaručeně „nejvýhodnějšími“ nadíbkami slev a lákají k otevření peněženek.

Naštěstí se celosvětově čím dál víc firem zapojuje v tento pátek do opačné kampaně – Green Friday. Slevy nedávají vůbec nebo úplně zavřou svoje obchody.

A proč se tedy nenechat strhnout slevovým šílenstvím? Nepodporujme nadměrnou spotřebu zboží. Opravdu potřebuji další tři trička nebo si je kupuji jen kvůli slevě? Odkud to úžasné zlevněné zboží pochází? Podpořím tím lokálního výrobce nebo férový bussines nebo překupníka z Číny a prodejce, který nechává šít oblečení v Asii za mrzký peníz?

Adventní dílna

Nebudu se vášnit nad zbytečným nakupováním a hurá na to vánoční ladění. Než si večer společně zapálíme první svíčku na adventním věnci, je potřeba ten věnec taky někde vzít. Už několik let po sobě chodím s dětmi na dílnu k mojí kamarádce Katce a její sestře Aničce, které v květinářství Vršecká napakují všechny možné ozdobičky, serepetičky, drobnůstky, stužky, svíčky, dekorace…, seženou prostor a hurá na to.

Pečlivě jsem to počítala, letos to byl náš 6 ročník 🙂 Poprvé jen s Éčkem, to jí byl rok a půl, pak s Téčkem – miminkem, batoletem… Je hezké listovat fotkami a vidět, jak děti rostou, barevné preference na věnci se mění a každý rok si do toho nechají méně a méně kecat. Jo, naše představy o vzhledu tradiční vánoční dekorace se dost liší. Já bych ráda něco minimalistického, decentního a přírodního. Děti jedou na vlně „čím víc tím líp a hlavně ať se to třpytí“ 🙂 Ale ono je to vlastně fuk, důležitý je celý proces tvorby, do kterého se zapojí oba a já jen dozoruji práci s tavnou pistolí.

Tu jejich pýchu a nadšení z celého kreativního procesu nic nevyhradí…

Za hodinku měly hotovo, na věnec se jim povedlo nacpat všechno důležité – hvězdičky i třpytivé vločky, soby, perníčky a skořici, mašle, kostelíček i sušený pomeranč.

Závěrem bych chtěla upozornit na dva podniky, které spolu úzce souvisí a kde se letos konala adventní dílna. První je obchod KS Textile Art, který vlastní neuvěřitelně sympatická Kateřina Soukupová. Najdete u ní v Čechách tkané deky, plédy, šály nebo ubrusy a prostírání. Všechno v krásném a jednoduchím designu a vynikající kvalitě.

Mé druhé doporučení patří kavárně Zašívárna, která sousedí s KS Textile Art. Tu provozují stejní lidé jako oblíbenou kavárnu Čekárna, takže tu najdete skvělou výběrovou kávu i něco na zub.

Tak vám za nás přeji, ať je vaše adventní neděle bez zbytečného shonu a nervů. Za to plný vůně cukroví a vanilky, smíchu a společných chvil.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *