Holandsko / Zoo Arnhem

Protože oba články s mými tipy na holandské výlety jsou dost čtené a líbí se, proto tu mám ještě jeden – poslední z těch podrobnějších. Před cestou do Čech jsme chtěli udělat ještě jednu zastávku, na základě doporučení od kamarádů jsme zvolili Zoo Arnhem. Ona je totiž tahle zoo totiž trochu jiná a neobvyklá…

Méně pro návštěvníky, více pro zvířata

Když jsem byla poprvé v Holandsku na „tour de zoo“ kvůli bakalářské práci mojí spolucestovatelky a kamarádky V., Arnhem byla jedna z našich plánovaných zastávek. Jenže mě nemoc složila na lopatky a zoo nahradila postel. Krásy Burgers´s zoo jsem měla alespoň zprostředkovaně od V., která si jí užila i beze mě. Letos jsem mohla konečně její krásy ocenit na vlastní oči.

Na první pohled může zoo vypadat jako Popelka mezi ostatními supermoderními a návštěvnicky přívětivými zoo. Parkoviště mezi stromy, letitá vstupní brána s pamětnickými sochami, venkovní expozice, které by potřebovaly dostat nový kabátek, minimum vyžití pro děti… Ještě že první pohled často klame… Velké venkovní expozice poskytují skvělé podmínky pro život zvířata a enrichment, který je inspirací pro mnohá jiná zoo. Český človíček by mohl brblat, že v těch velkých výbězích nejsou zvířata vlastně ani vidět nebo jsou příliš daleko. Ale nesmíme zapomínat, že primárním účelem zoologických zahrad není poskytování zábavy návštěvníkům, ale záchrana a ochrana ohrožených živočišných druhů. Toto poslání je v Burgers´s zoo bráno na zřetel (naštěstí) víc než na pohodlí návštěvníků. I když se tu občas nějaké to hřiště pro děti také objeví, je to v mnohem menší míře než bývá obvyklé.

Zoo Arnhem napříč kontinenty

Ve venkovních expozicích uvidíte první taháky – sloni, žirafy, nosorožci, surikaty, tygři, tučňáci či gepardi, vše po čem dětské srdíčko touží. Největší lákadlo jsou ale 4 moderní pavilony, které každoročně přilákají mnohotisíc návštěvníků. Obrovské, přívětivé pro zvířata i návštěvníky, vrstevnaté a obývané zajímavými zvířecími druhy.

Poušť, mangrove, džungle a oceán

Tunelem na poušť

Nejlepší cesta do pouště vede tunelem 🙂 Teda vlastně důlní štolou o délce několika stovek metrů, ve které objevíte zlatou žílu, fosílie, minerály i krápníkovou jeskyni. Nesmí chybět zvířata, která jsou na prostředí bez denního světla adaptovaná, např. slepé jeskyní ryby.

Za tunelem už se nachází samotný pavilon americko-mexické skalní pouště. Mezi kaktusy zahlédnete skupinky pekariů, na skalách ovce tlustorohé i supy a v teráriích plazy a hady.

Největší vnitřní mangrovníková vegetace na světě

Mangrove je vegetace, která se vyskytují v deltách řek a na pobřežích a tvoří přechod mezi mořem a souší, mezi sladkou a slanou vodou. Zdejší fauna a flora se musí adaptovat na časté kolísání vodní hladiny i vysoký obsah soli. Typické pro tyto oblasti jsou stromy s dýchacími a opěrnými kořeny a nízká druhová diverzita.

Hned první zvíře, které obývá zdejší pavilon, je kapustňák! A toho jen tak v zoo neuvidíte. Když budete mít štěstí, kapustňáci budou pomalu proplouvat podél skleněné stěny ve vaší těsné blízkosti.

Když nastane odliv, voda odhalí velké blátivé plochy, které okamžitě ožijí koloniemi krabů. A jak mangrovníky postupují do vnitrozemí, mění se na tropický suchý les, který se hemží pestrobarevnými motýly. Takže místo do pražské botanické zahrady a Fata Morgany si můžete zajet do Arnhemu 🙂 I líheň nových motýlů tu uvidíte.

Jihoamerický deštný prales

Vlhko, teplo, hustá vegetace, vůně mokré půdy, šumění vodopádu… Ve zdejší jihoamerické džungli budete muset zvířata opravdu objevovat, zdejší vegetace je tak hustá, že jednotlivé „výběhy“ vlastně ani nejsou vidět 😀 Takže oči na stopkách, Burgers´s zoo vám nedá nic zadarmo. Kdo bude mít štěstí, najde kajmany, kapybary, mnoho druhů ještěrek i ptactva nebo hrabáče. Ale co si budeme povídat, stejně sem všichni jdou kvůli největšímu vodopádu, který můžete v Holandsku vidět.

Z tropického tichomořského korálového útesu do tmavých hlubin

Dvanáct akvárií různých velikostí a hloubek, 8 milionu litrů vody, to je přesně to, proč se do zoo Arnhem jezdí.

Začíná se pěkně od povrchu – na pláži tropické laguny s mělkou vodou. Po cestě dolů do útrob pavilonu se zvyšuje i hloubka akvarií a objevují se korálové útesy se svým typickým obyvatelstvem. Zdejší korálový útes je největšími žijícím útesem mimo oblast Austrálie!

A co uvidíte za bariérovým útesem? V největším zdejším akvariu, které simuluje otevřené moře, se prohánějí kanicové i žraloci včetně kladivouna! Když stojíte v šeru a z temné vody se proti vám nečekaně vyřítí třímetrový kladivoun, propluje kolem a rychle zmizí v hlubině, je to zážitek, ze kterého se ježí chlupy na krku.

Před východem z pavilonu zbývá ještě projít tunelem pod vodní hladinou, kde nad hlavou návštěvníků proplouvají rejnoci a želvy. Díky hře světel a vlnění vodní hladiny, je to tu opravdu jako v ponorce.

V této zoo můžete zvířata pozorovat v jejich přirozeném prostředí tak, jak to v jiných zoo není ani možné. Pokud chcete zvířata vidět, musíte přijít za nimi, vyvinout vlastní úsilí, na stříbrném podnose vám tu nikdo nic servírovat nebude.

Praktické informace

Kde: Antoon van Hooffplein 1, Arnhem

Kdy: 31. března až 26. října od 9:00 do 18:00

27. října až 29. března od 9:00 do 17:00

Za kolik:

děti: do 3 let zdarma, 4 až 9 let 20,5 euro

dospělí a mládež od 13 let: 23,50 euro

Při koupi vstupenky předem přes internet sleva 1 euro na každého!

Parkování: parkoviště se nachází hned u hlavního vchodu, 6 euro/den

Web: ZDE

Kočárky ano, kola a psi ne.

Tímto bych chtěla (téměř) ukončit naši letní holandskou cestu. Poslední článek, který se tu objeví, už bude hlavně o fotkách a jen stručnému načrtnutí toho, co jsme během toho jednoho týdne stihli navštívit.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *