Čteme dětem / Pobertův plánek

22 let od prvního českého vydání knihy Harry Potter a Kámen mudrců, 18 let od jeho filmového zpracování. A „pottermánie“ stále žije. J. K. Rowling si ze svého kouzelnického světa udělala prasátko, kterým bude třást tak dlouho, dokud z něj nevypadne poslední dolar. Na Harryho Pottera i Fantastická zvířata se nabalují další a další fanouškovské knihy, jednou z nich je i Pobertův plánek, který sestavila Erin Pascal.

Slavnostně přísahám, že jsem připraven ke každé špatnosti

Vždy, když se objeví nějaká silná knižně-filmová série, která se stane celosvětovým fenoménem (např. Lord of the Rings, Discworld, Marvel) dojde k zajímavému jevu – kolem knih/filmů se utvoří silná fanouškovská komunita, ze které je potřeba získat co nejvíc. Začnou vycházet další a další prequely, sequely nebo populární fotografické/faktografické knihy, které mají čtenáře dopodrobna seznámit s fiktivním světem. U některých publikací se jedná o snahu vydělat na značce co nejvíc, u jiných jde o povedené doplňky, které mají své místo v knihovně každého fanouška. Já sama mám doma například. mapy ze série Zeměplochy Terryho Pratchetta, u kterých nelituji ani jediné utracené koruny.

Pochopitelný osud potkal i sérii Harryho Pottera. Kromě filmových knih jsme se velmi záhy dočkali Bajek Barda Beedleho (velmi příjemné čtení nejen pro fanoušky HP), Cesty dějinami čar a kouzel, Famfrpálu v průběhu věků či nových ilustrovaných vydání. A kdo by netoužil mít doma mapu bradavického hradu – Pobertův plánek!

Pobertův plánek co není plánek

Ač publikace (záměrně nevolím slovo „kniha“) svým názvem svádí ke spekulacím, že se jedná o mapu Bradavic, nenechte se zmást. Ze známé filmové relikvie tu najdete jen několik málo stránek, zbytek tvoří krátké kapitoly o životě na hradě a v přilehlém okolí.

Co do obsahové stránky se Pobertův plánek bude hodit především méně znalým čtenářům celé ságy. Skalní fandové by si nejspíš na nic nového nepřišli. Kniha sice rekapituluje notoricky známé informace o kouzelnickém světě, nové informace zde ale nehledejte.

Začneme obligátní hymnou Bradavic, budeme pokračovat k jednotlivým kolejím a jejich duchům až do Velké síně. Zkrátka plánek vás slovem i obrazem provede přes všechny důležité místnosti na hradě včetně událostí, které se tu staly. Nesmí chybět umývárna s Ufňukanou Uršulou, Brumbálova pracovna, jednotlivé učebny kouzelnických předmětů i kolejní společenské místnosti.

Podíváme se i za hranice bradavického hradu, Pobertův článek vás provede i po přilehlých pozemcích, na Famfrpálové hřiště, vezme vás pod hladinu Černého jezera nebo k Brumbálově hrobce.

Většinu jednotlivých lokací doprovází ilustrace i fotky z filmu, bohužel ve velmi diskutabilní kvalitě. Jednotlivé fotografie jsou velmi tmavé, připomínají printsreeny z monitoru. Kniha, která staví nejen na obsahu, ale i formě, by po vizuální stránce měla vypadat jinak.

Skutečný Pobertův plánek Bradavic se nachází na 4 rozkládacích dvojstranách, které jsou porůznu vloženy do knihy. Nejde vlastně ani o celou mapu tak, jak je známá z filmů či knihy, ale pouze o jeho výňatky. Bohužel překlady zůstaly ztracené někde na půli cesty, z neznámého důvodu nejsou přeloženy anglické názvy chodeb a místností. Pro čtenáře, kteří s HP teprve začínají, to bude trochu překladatelský oříšek. A naprosto zbytečný.

Kouzelnická hůlka pro všechny mudly

Wow efekt měl přijít s kouzelnickou hůlkou, která je nezbytnou pomůckou pro odhalení veškerých tajemství plánku. Ta totiž vyzařuje modré světýlko, které zobrazí ukryté nápisy v mapové části. Po rozšroubování navíc obsahuje pero s neviditelným inkoustem, který je čitelný opět pouze pod modrým světlem z hůlky. Na to se děti těšily nejvíc, s HP oba teprve začínají a hůlka měla být pro ně něco extra. Jenže… Hůlka blikla a zdechla… Nepomohla ani výměna baterek. Asi nemusím říkat, jaké zklamání to s sebou neslo. Ono popravdě hůlka ve mě velkou důvěru nebudila už od začátku. Laciný plastový výlisek by se hodil spíš na eshop čínské provenience než k fanouškovské publikaci.

Neplecha ukončena

Pokud jste vy nebo vaše děti skalní příznivci Harryho Pottera, Pobertův plánek pro vás budou zbytečně vynaložené peníze. Jestli ale s knižní předlohou začínáte, najdete tu informace, které vám pomůžou s orientací v Bradavicích. U nás kniha padla na úrodnou půdu, děti poslouchají HP v audioverzi, momentálně jsou u Tajemné komnaty a myslím, že na prázdninových cestách v autě ještě pěkných pár kapitol udolají.

Éčko podědila moje první albatrosácké vydání prvních dvou dílů, nicméně pro 7 leté dítě to považuji za poměrně náročné čtení. Mimochodem, kdy vaše děti začínaly s Harrym Potterem?

Pobertův plánek: průvodce Bradavicemi : z filmové série Harry Potter. I. vydání. Přeložil Kateřina STUPKOVÁ. V Praze: Albatros, 2019. ISBN 978-80-00-05348-6.

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji Knihcentrum.cz

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *