Střecha Lucerny otevřena pro veřejnost

Když se po mnoha letech usilovné práce konečně otevřela střecha paláce Lucerna, byla to velká událost. Instafriendly místo s neuvěřitelným geniem loci, romantický západ slunce nad Prahou, všechny ty malé střechy, stříšky, zákoutí, dvorečky a tajemná místa… Střecha Lucerny ožila nevídaným kulturním životem, kde se pořádají koncerty, přednášky, workshopy i jógové lekce.

Běh na dlouhou trať

Ing. Vácslav Havel (dědečkem prezidenta Václava Havla) dokončil palác Lucerna v roce 1921 a už v té době byl prostor střešních plánován jako místo kulturního žití, setkávání a rozvoje komunitního života. Nicméně vlivem historických zvratů k uskutečnění této vize nikdy nedošlo.

Až když v roce 2014 dostal střechu Lucerny pod svůj patronát od současné majitelky RNDr. Dagmar Havlové, CSc (manželka Ivana Havla, bratra exprezidenta Václava) Ondřej Kobza, začal se naplňovat původní záměr využití. Známý vizionář Ondřej Kobza se snaží oživovat veřejný prostor v Praze (poeziomaty, Piána na ulici) a se střechou Lucerny měl velké plány. Cílem bylo terasy ozelenit, otevřít široké veřejnosti a pořádat tu kulturní akce. Spojil se tedy se Zahradnickým studiem Kurz Aleše Kurze (ozelenění budovy Drn) a architektem Petrem Hájkem, který navrhl povrch teras připomínající paluby zaoceánského parníku. Výsledkem je živé a dynamické místo plné zeleně, které je zároveň izolováno od běžného pražského hluku s centra.

Kulturní program jako oživení veřejného prostoru

V roce 2016 3 dny, v roce 2017 na 7 dní a v roce 2018 na 15 dní. To jsou počty dní, kdy bylo možné se na střechu pozdně secesního paláce Lucerna podívat. No, pro normálního smrtelníka žádná sláva. Naštěstí tu máme další rok v něm se díky originální výstavě o historii rodiny Havlů„Jak Lucerna pozdvihla velkoměstský ráz Prahy“  a celém kulturním stánku Lucerna otevře střecha veřejnosti od května až do října.

Samotná výstava je umístěna na jedné z kaskád střech. V rámci recyklace, zero waste či v souladu s historií Lucerny (vyber si, co chceš) jsou všechny výstavní bannery umístěné na staré plechové bubny nádražních jízdních řádů 🙂 Ondřej Kobza je našel zapomenuté a zapadané prachem kdesi na půdě a teď dostaly svoji druhou šanci.

Moje cesta na střechu Lucerny vedla přes přednášku známého pražského botanického studia Hænke, které tuto sezónu v podkroví pořádá cyklus veřejných přednášek – besed  Rooftop Talks. Ty se konají každé pondělí, témata i přednášející se střídají, stačí si vybrat z programu na Facebooku. Přednášky můžete navštívit zdarma, platí se pouze vstup 100 Kč, pokud chcete jít i na střechu. O kvalitě Roofto Talks by se dalo nejspíš polemizovat, my byli na velmi zajímavém tématu o fenoménu pěstování pokojových rostlin mezi mladými lidmi (mileniály), nicméně kromě vysvětlení pojmu „monstera Mondays“ jsem se nedozvěděla vlastně vůbec nic. A koho by zajímalo, co tohle monsteří pondělí znamená, odkážu ho na Instagram a hashtag #monsteramonday.

Střecha Lucerny jako nový pražský fenomén

Naštěstí střecha Lucerny nám nevydařenou přednášku mnohonásobně vynahradila. Středomořská atmosféra, spousta rostlin, bylinek i vzrostlých stromků, krásné počasí a výhled na Prahu stojí za návštěvu. Odtud je vidět na okolní střechy spletitého labyrintu paláce Lucerna, ale i dalších domů v okolí Vodičkovy ulice, kde opravdu bydlí a žijí lidé. Ač se to tak někdy nezdá 🙂

Členité „zahrady“ na střeše Lucerny s olivovníky, citrusovníky, fíkovníky, bylinkovými záhonky poukazují na důležitost zeleně ve městě. Stačí málo, abychom si vytvořili lepší podmínky k žití, ve kterých bude dobře nám, našemu okolí i hmyzu. Střecha Lucerny je živými důkazem toho, že i ve velkých aglomeracích se dají vytvořit zelené plochy, které budou sloužit ku prospěchu všem.

Kudy nahoru?

A jak, kdy a za kolik se nahoru dá vlastně dostat?

V pasáži Paláce Lucerna (ta s tím zavěšeným koněm) běžte pořád dozadu ke vstupu do Velkého sálu. Na levé straně s nachází pokladna, kde za poplatek 100 Kč dostanete vstupenku. Do posledního patra Lucerny vás vyveze legendární páter noster. A pak už hurá na střechu, do spleti teras, které spojují můstky i schody.

Pro veřejnost je střecha dostupná o víkendech a pondělcích vždy od 15 hodin do setmění. Po říjnu se prostor opět uzavře a bude čekat na svoji příležitost v následujícím roce.

Jo a peníze s sebou, střecha Lucerny disponuje i malým barem s občerstvením. Pivo, limča, Aperol, Gintonik a něco málo k zakousnutí za ceny odpovídající lokalitě.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *