Když ženy vzdělávají ženy

Přiznám se, že to tady trošičku zanedbávám. Moje 3 příspěvky týdne se smrskly na 1 za týden, snažím se, aby to nebyla žádná vata, ale smysluplný obsah, který by možná mohl někomu pomoct. Tentokrát to bude pro ženy – podnikatelky, zaměstnankyně, fanynky sociálních sítí...

Neusnout na vavřínech

Člověk se velkou část života vzdělává, projde si mašinérií povinného školství, někdo zamíří ještě na pár let studovat na vysoké škole, jiný s radostí opustí školní lavice s maturitním vysvědčením. Povinnosti, zkoušky, testy, seminární práce, učení… Jak já se těšila, až tohle všechno skončí a začnu „konečně vydělávat peníze“. Přišla první práce, pár let doma s dětmi, následné hledání nové práce a já najednou zjistila, že si ze školy pamatuji úplný kulový a budu muset některé dovednosti oprášit. A především si osvojit nové.
.
Poté, co jsem nastoupila do nové práce, ke které mi mimochodem hodně pomohlo i psaní blogu (o tom zase příště), jsem dostala na starost firemní sociální sítě – Facebook a Instagram. Doteď jsem používala Facebook pouze pro svoji vlastní potřebu, ale o tom, jak pracovat s firemním profilem, jsem neměla ani páru. U Instagramu to bylo lehčí, stačí se řídit jedinou radou – „firma musí vypadat jako reálný člověk“. Abych se v tom moc neplácala, přihlásila jsem se na kurz Czechitas s názvem Sociální sítě – Facebook. 

Proč zrovna Czechitas?

Nezisková organizace Czechitas chce vyrovnat poměr sil mužů a žen v IT, vzdělávají ženy v IT, protože bez digitální gramotnosti se už brzy neobejde vůbec nikdo. Pořádají pro ženy a holky kurzy programování, tvorby webu, grafiky, nebo datové analytiky. Na jejich seminářích se nikdo nemusí bát zeptat nebo projevit svoji neznalost, vzájemná pomoc a sdílení mezi ženami je samozřejmostí. A nebudu si hrát na hrdinku, jejich kurzy jsou oproti konkurenci hodně levné 🙂
Andrea Bubníková, lektorka workshopu o Facebooku, je nejen člověk na svém místě, který umí vysvětlovat tak, aby to pochopil každý, a používat praktické ukázky, ale i neuvěřitelně vtipná a bezprostřední holka. Pod jejím vedením všichni zvládli pochopit princip fungování Facebooku, fígle, jak vystavět lákavý příspěvek a na jakou denní dobu ho naplánovat. Andrea nám ukázala, na jaké statistické metriky je dobré se zaměřit a jak si vyhodnotit návštěvnost stránek. 

Samostatnou a velmi důležitou sekci tvořila praktická ukázka publikačního plánu, kdy jsme v malých týmech měly 20 minut na to, sestavit publikační plán na celý měsíc a poté od odprezentovat před ostatními. Myslím, že tahle zkušenost bylo to, co ostatní nejvíc motivovalo do budoucna.
Neopomněly jsme ani přípravy reklamních kampaní v Business Manageru, i když jen on sám by stačil minimálně na půldenní samostatný workshop. Doteď jsem s ním neměla žádnou praktickou zkušenost, ale po absolvování kurzu vím, že v něm umím sama naplánovat kampaň na míru své cílové skupině, rozvrhnout si rozpočet a celou kampaň vyhodnotit.

Co mi to dalo?

Kromě praktických dovedností mě kurz neuvěřitelně motivoval. Tohle byl přesně ten poslední impuls k tomu, abych si začala příspěvky na firemní Facebook plánovat a nenechávala to na moment kdy si řeknu „dlouho jsme tam nic nedali, měla bych něco napsat“.

Za sebe můžu tento kurz Czechitas moc doporučit, byl sice můj první, ale doufám, že další budou brzy  následovat 🙂 Podala jsem si přihlášku na celodenní workshop o Instagramu, který bych moc ráda doplnila WordPressem a povídáním o SEO. V dnešní digitální době tohle považuji za opravdové minimum pro každého, kdo tvoří nějaký online obsah, a je úplně jedno, jestli je to blog, vlastní eshop nebo firemní facebookové stránky.

Byli jste někdy na kurzu od Czechitas? Nebo na nějakém jiném, který se specializuje na online svět?

Všechny použité fotky pocházejí z alba Czechitas – ZDE
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

4 thoughts on “Když ženy vzdělávají ženy

  1. Děkuji za skvělý článek, zatím budu aspoň odebírat newslettry, než mě děti někam pustí ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *