Víkendově…

První teplý a slunečný víkend vyhnalo národ ven na vzduch, do přírody, nasát trochu vitamínu D pod kůži. Děti naší městské části měly jarní prázdniny, já sice byla v práci a děti mimo město, víkend byl ale společný a rodinný, jak se patří 🙂
          

Kdo nejel do Roztok...
ten byl v ZOO 🙂 V Roztokách nad Labem se konal tradiční masopust, který si svoji popularitu drží už několik let a pravidelně se chlubí hojnou návštěvností. Takže nic pro nás, protože popravdě já ani děti tyhle masové akce nevydýcháváme. Popravdě náš plán jít do ZOO sdílelo pár dalších tisíc lidí, davům jsme se nevyhnuli, ale aspoň se rozprostřely po velké ploše.

Stihli jsme všechno, včetně letošního prvního mláděte žirafy, svlečené kudlanky, líně se protahujících slonů, krmení tygrů a jednoho odpočívajícího velemloka.

Doma právě prožíváme velmi intenzivní dinosauří období, geostezku s povídáním o prehistorii, zkamenělinách a dinosaurech si nejvíc užil nejmladší člen 🙂 Tak ještě toho trilobita a bude spokojený.
Mimochodem, přijímám tipy na vkusné, reálné a na informace bohaté encyklopedie o dinosaurech. Éčko tahle etapa nějak úplně minula a zatím spoléhám pouze na vypůjčené knihy z knihovny. Bohužel Dinosaurium nenadchlo doma nikoho a většina encyklopedií má kýčovité nebo nesmyslné ilustrace. Nebo si vážně někdo myslí, že byli dinosauři modří a oranžoví?
Tradiční jarní výlet 
S našimi výlety se to má tak – pokaždé se snažíme jezdit na jiná místa, ale na našem seznamu máme i pár „V.I.P.“ míst, na která se vracíme pravidelně minimálně jednou do roka. Jedním z těchto míst je i trasa Roztoky nad Labem – Tiché údolí – Únětice. Nebudeme si lhát do kapsy, největším tahákem není čtyřkilometrová procházka lesem, ale cílová stanice U Lasíků, jejich vynikající domácí koláče a chleba s pečeným masem 🙂. Tenhle výlet jsem zmiňovala už ZDE.
Ekologická pohroma jménem avokádo
Na závěr si dovolím jednu sluníčkovou agitku, ať se to jarní pozitivno vyváží něčím trochu vážnějším. Asi všichni znají palmový olej, tu fuj látku, která je v potravinách i drogerii, škodí lidskému organismu a devastuje životní prostředí. Na to, aby se mohla palma olejná pěstovat, je totiž potřeba velkých ploch. Proto dochází k vypalování pralesů a osazováním monokulturou těchto rostlin. Zmenšuje se zalesněná plocha, zvířata přicházejí o svá přirozená životní prostředí, ekosystémy jsou nevratně narušeny, půda vyčerpaná a erozní. Asi se všichni shodneme, že tohle je problém. Na masivní kampani na omezení spotřeby potravin obsahující palmový olej se naštěstí chytlo spousta lidí a při vyslovení palma olejná se div nekřižují. Jo, tohle by šlo a funguje to!
Jenže tu máme ještě další plodinu, která se může palmě olejné zdatně sekundovat – hruškovník přelahodný alias populární avokádo. Superpotravina, výživový zázrak, základ každé zdravé kuchyně… a časovaná bomba pro jihoamerické pralesy. V Jižní Americe denně mizí nelegálně hektary a hektary pralesů, jejich místo zabírají monokulturní sady hruškovníků a biotop trpí. Hruškovník je navíc plodina, která je sakra náročná na zavlažování, vyžaduje denně přísun mnoha litrů vody, ubírá tak vláhu okolním lesům a rapidně snižuje hladinu spodní vody i řek. 
A pak tu máme další libůstky v podobě ekologické stopy při transportu, nadužívání hnojiv a pesticidů… Tahle paráda se nám z Jižní Ameriky stěhuje i do Afriky… Pěstování hruškovníku je časovaná ekologická bomba, o které se bohužel příliš nemluví, marketing umí své. Až uvidíte záběry hořících pralesů a mrtvá těla zvířat, možná to nebude kvůli palmovému oleji…

Pořád máte chuť na avotoast? Nebo na návštěvu super hipster restaurace, která má menu založené pouze na avokádu?

 
A pak tu máme quinou – stejný průšvih, sóju – jako přes kopírák. A co bude dál?
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Víkendově…

  1. Jani, my mame prave tu Encyklooedii Larousse s barevnými dinosaury a Jáíkovi se moc líbi. Je to jediná kniha, ve které si sám čte. Je tam hodně soubojů a to se mu líbí. Pak màme jeste Vše o dinosaurech s otviracimi okenky a to je super. Realistické a vtipné.

  2. Na Larousse se T. koukal v knihovně a právě mu vadily ilustrace. Takže nakonec si vybral knihu Zdeňka Buriana 🙂 Jenže text zase není pro jeho věkovou skupinu 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *