Čteme dětem / Franklinova létající knihovna

Co se stane, když se setkají dvě naprosto rozdílné bytosti, které ale spojuje láska ke knihám. Drak a malá zrzka, bude to dávat smysl? Franklinova létající knihovna je důkazem toho, že knihomolové spolu drží bez rozdílu fyzických kvalit.

Drak Franklin a jeho mobilní knihovna patří po Gerdě a Kostíkovi do albatrosáckého dětského knižního best of výběru, alias do Knihozemě. Stejně jako předchozí dvě jmenované knihy sází na líbivé ilustrace, krátký a srozumitelný obsah a hlavního hrdinu, kterého budou děti zbožňovat.

Kdo by si přál za kamaráda draka?

Protože se jedná o několika stránkovou publikaci s minimem textu, děj není nikterak složitý. Ono by se toho na těch pár stránek stejně moc nevlezlo. Drak Franklin miluje knihy, rád je čte, rád si o nich povídá, rád je vypráví. Jenže nemá komu. Jak už to tak v pohádkách bývá, drak budí v lidech strach a tak jdou Franklinovi raději všichni z cesty. A on by si tak rád s někým popovídal.
Ke svému štěstí narazí na stejně „postiženého“ jedince – rusovlásku Lunu, se kterou si hned padnou do oka. A protože sdílením kladných zážitků se štěstí množí, dají hlavy dohromady a vymyslí, jak představit příběhy z knih i ostatním lidem.
 

Na výlet s okřídlenou knihovnou

Jejich projektem není nic menšího, než pojízdná (vlastně přelétavá) knihovna na Franklinových zádech. Společně s Lunou postaví drakovi na hřbet stan, vybaví ho vším, co každá správná bookstagramerská fotka na Instagram potřebuje – dekami, polštářky, hrníčky, světýlky a knížkami.
Povede se lidi přesvědčit o tom, že proletět se na drakovi a u toho si poslechnout příběhy z knih, je vlastně dobrý nápad? Probudí to v nich lásku k literatuře? Na to si budete muset otevřít Franklinovu létající knihovnu a přečíst si to sami.
Knihu bych s klidným svědomím doporučila dětem od tří let. Textu je tu vskutku pomálu, kniha si vystačí s pár rýmovanými řádky na každé dvojstraně. Pokud se Franklinova mise povede a děti se budou chtít dozvědět o drakovi a jeho kamarádce Luně víc, můžou zkusit další knihu – Franklin a Luna letí na měsíc. 
CAMPBELL, Jen. Franklinova létající knihovna. Ilustroval Katie HARNETT, přeložil Katarína BELEJOVÁ. Brno: CPress, 2017. ISBN 978-80-264-1710-1.
——————————————————————————————————————–
Toto není sponzorovaný článek
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *