KNIHEX 2018/2 obrazem

Knihex, alias knižní festival menších a malých nakladatelství, má trochu netradiční termíny konání, a to dvakrát v roce. V červnu ve venkovních prostorech a druhou adventní neděli v holešovickém studiu Alta. Knihex má mnohem větší kouzlo než obří Svět knihy, na každý ročník se klepu jako ratlík.

Kolik nových titulů pojme jeden festival?

Na jednu stranu má člověk šanci si užít tu přátelskou atmosféru hned dvojmo, na druhou stranu to může být trochu nuda. Přeci jen menší nakladatelé nejsou žádná velkotovárna na knihy, než vypustí do světa nějakou novinku, tak to trvá. U někoho pár měsíců, u někoho pár let. Novinek bývá na Knihexu jako šafránu a nejinak tomu bylo i na tomto zimním ročníku.
Nakladatelství Labyrint přivezlo ukázat novou komiksovou knihu pro dospělé Návrat krále Šumavy I – Na čáře a sedmnáctou Raketu, tentokrát s názvem Sport v kulichu. Novinkou se mohli pochlubit i v Bylo nebylo, jejich edice kapesních atlasů se rozrostla o Oblaka a Bylinky. Můj další oblíbenec – Meander – měl letos velmi plodný rok. Za svoji dlouholetou práci se nakladatelstvi odměnilo vlastní kamennou prodejnou, pokračováním biblické edice Manamana i Jezevcem Chrujdou. U brněnského Hostu jsem těžce odolávala u novinky s názvem Alenčin sen aneb Jak funguje mozek. Dětem se kniha hodně líbila, ale ještě by plně nedocenily její obsah. Bohužel jsem úplně minula Paseku, to mě mrzí úplně nejvíc. Jejich nový komiks dua Novák – Švejdík Zatím dobrý najde několik mužů v naší rodině pod stromečkem 🙂 Chtěla jsem je koupit za lepší cenu přímo na Knihexu a tluču se do hlavy, že jsem to takhle zazdila.
U mé milované Běžílišky marně vyhlížím jakoukoliv novinku, tak jsem aspoň dětem pořídila Řez kočkou, který se líbil nám všem. Na léto 2018 mají naplánované vydání Dějin medicíny pro děti, jsem na ně moc zvědavá. Nemůžu opomenout Poketo, jejich karty s písmeny Abeceda pro školáky velmi doporučuji všem předškolákům a prvňáčkům. Ty naše momentálně používá při výuce Emina třída a nemůžu si je vynachválit.

Bohatý doprovodný program

Myslela jsem, že za hodinku sfoukneme celý Knihex i s kávou na stojáka. No, nakonec se díky výtvarným dílnám plány změnily a my jeli domů v době, kdy slušné malé děti už rozestýlají postýlky. Může za to doprovodný program s Lindou Retterovou a s děvčaty z Pipasik
Linda Retterová alias Roe připravila dětem výtvarnou dílnu, na které si pomalovaly bílé ponožky. Obě děti byly maximálně spokojené, ponožky hrdě nosí a chlubí se jimi.
Přes papírenské zboží tu byl Pipasik. Dílna byla úplně jednoduchá a u všech zúčastněných slavila úspěch. Přitom stačil jen papír a razítka 😀 Výsledkem byl potištěný recyklovaný papír. Nebýt jednoho malého narušitele, který se nechtěl dělit a tvrdě si syslil hromadu razítek jen pro sebe, mohlo to být ještě lepší.
Všechny plánované zimní akce už máme za sebou, teď už mě čeká jen mazání lineckého a neštovic. S tímhle nevítaným kamarádem strávíme letos celé vánoční prázdniny.
Moje další dva Knihexové ročníky jsou tu – léto a zima.
 ——————————————————————————————————————–
Toto není sponzorovaný článek
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *