Rostlinná štafeta č. 7

Po prázdninové odmlce se v říjnu konala čím dál populárnější Rostlinná štafeta v Zahradě na niti. Opět vše probíhalo podle známého konceptu – přines pokojovky, které nechceš a odnes si ty, které se ti líbí.

Co s přebytky pokojovek?

I já přispěla do mlýna svoji troškou pokojovek, novým majitelům jsem odvezla moji velkou letitou dracenu, které se u nás už bohužel nedaří, vzrostlé avokádo, nenáročný tchýnin jazyk, fíkusy benjaminy a pileu depressu. Nakonec toho byla plná taška a všechny kytky byly okamžitě rozebrané. Nevyšla jsem z toho s prázdnou, domů odvezla krásný ibišek, který mám spojený s moji rodinou (mívali jsme u rodičů nádherné obrovské ibišky, které překrásně kvetly), jeden druh poděnky a na závěr květinu, kterou vůbec neznám 🙂

Pokojovky s příběhem

Ke vší smůle začínám pozorovat několik nešvarů. Jedním z nich je absolutní nepřítomnost popisků u jednotlivých květin. Přitom přímo účelem štafety je předat květinu s příběhem, ke které bude mít obdarovaný od začátku osobní vztah. Rostlinná štafeta není anonymní supermarket, tady jdou květiny pěkně z ručky do ručky. Ke „svým“ květinám vždy na lísteček napíšu odkud rostlina pochází, proč jí dávám pryč a jakou péči potřebuje. Letos jsem byla jedna z mála, kdo si tu péči s popisky dal.
Druhá věc je paradoxně vzrůstající popularita Rostlinné štafety. Už tu platí „kdo pozdě chodí, sám sobě škodí“. Ty nejzajímavější květiny jsou hned pryč a ten, kdo přijde až hodinu nebo dvě po začátku štafety, může doufat, že narazí na někoho, kdo zrovna přináší nové květiny. Hodně lidí tu postávalo a čekalo, jestli někdo něco přinese. Ač jsem sama nenesla žádné rarity, někteří jedinci by mi vlezli i do tašky, aby zjistili, kterých pokojovek se jdu zbavit
Pro aktuální termíny další štafety a podrobné informace doporučuji sledovat Zahradu na niti nebo facebookovou skupinu Rostlinná štafeta. Osmý ročník se uskuteční až na jaře, květinám by zima uškodila. A do té doby bude alespoň dostatek času namnožit další pokojovky.
Co Vy? Znáte Rostlinnou štafetu? Dělíte se o svoje pěstitelské přebytky?
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *