Čteme dětem / Nebojme se bát

Dítě není zmenšenina dospělého, neumí pracovat se svými emocemi a strachy a tak by také na něj mělo být nahlíženo. To, co se nám zdá jako malichernost, je pro dítě často předmětem velkých starostí a překonávání sebe samého. Pocity, ty negativní i pozitivní jsou u dětí násobeny a tomu také odpovídá jejich projev navenek. Postupem času, jak děti rostou, se učí se svými emocemi zacházet a pracovat. Kromě péče a lásky rodičů jim k tomu může pomoct i vhodně zvolené knihy i pomůcky. Nám se tenhle týden sešlo doma oboje, tím prvním je novinka z nakladatelství Práh – Nebojme se bát, kterou mi zaslalo Knihcentrum.

Autorka Jana Marešová ve své knize Nebojme se bát sestavila pomyslný žebříček „popularity“ dětských strachů. Je tu snad vše – strach ze tmy, pavouků, selhání, nemocí, ale i tréma či panika. V tomhle se příliš neliší od jiných knih, které se problematice strachu u dětí věnují. Ale díky svému zpracování je hravě strčí do kapsy.

Tremula, Nejistotník a ti druzí…

Každý strach hned na začátku svého příběhu dostane své jméno. A jak víme, jakmile něco/někoho pojmenujeme, náš vztah k tomu se hned mění a je osobnější. Platí to i u strachů a obav, polidšťuje je a vynáší ze tmy na světlo. V knize se potkáme s Děsovcem, Hypochondříkem i Smrtonoškou a dalšími fešáky.

Příběh s dětským hrdinou je naprosto uvěřitelný, vychází ze situací, které zná každé dítě. Inspirací autorce byly vlastní děti a děti jejich přátel. Pro malé čtenáře je velmi jednoduché se s postavami ztotožnit. V každém příběhu jsou velmi sofistikovaně popsané pocity dětí, z čeho mají strach, jak se jejich obavy projevují navenek a i to, že si neví se svými emocemi rady. V každém příběhu se jim dostane podpory od rodičů, s pomocí se jim povede získat sebevědomí a strach pokořit.

Eliška má strach z nástupu do nové školy. Až bude stát sama před tabulí, neznámá, ztracená mezi cizími dětmi, nebudou se jí smát? Dokáže vůbec promluvit? Nejraději by utekla a někam se schovala. Pak jí ale paní učitelka vysvětlí, že každé z dětí se ve třídě objevilo poprvé a mělo stejné obavy jako ona. Každé se bálo, že se ostatním nebude líbit nebo se mu budou posmívat. S pomocí ostatních Eliška dovede svoji „Tremulu“ překonat a sžít se s novou třídou.

Co třeba strach z pavouků? Ten je populární nejen mezi dětmi 🙂 V příběhu malá Olivka najde v pokoji malého pavouka, který má snad ještě větší strach než ona. Maminka, která trpí arachnofobií stejně jako Olivka, se snaží nepřenést svoje negativní pocity na holčičku a pavouka pojmenují Třesavka. Společně si pavouka prohlédnou, zjistí, že od něj žádné nebezpečí nehrozí a vynesou ho ven.

Jak zatočit se svým strachem?

Kniha Nebojme se bát není určena primárně pouze dětem. Dospělí, kteří s knihou pracují, a je úplně jedno, jestli to jsou rodiče nebo pedagogičtí pracovníci, najdou na konci každé kapitoly povídání o tom, jak se daný strach projevuje a jak s ním naložit. Jedná se o tipy a rady, jak u dítěte podpořit sebevědomí, jak hravou a zábavnou formou trénovat některé situace nebo jak předcházet vyhroceným situacím. To hlavní gró je pochopitelné – mluvit, mluvit, mluvit, dětské pocity nebagatelizovat a nebrat na lehkou váhu.
A na úplný závěr knihy mají děti krátké říkanky a pozitivní afirmace, která zabírají na všechny strachy.

To je Strach…

Znáte knihy To je Praha, Jitka a kytka nebo Komínek a Budíček? (tu čirou náhodou zrovna čteme) Tyhle naprosto různorodé knihy ilustrovala výtvarnice Micheala Kukovičová, která sbírá ocenění v soutěžích Zlatá stuha nebo Nejkrásnější kniha roku. Její kolážové ilustrace kombinují běžné předměty denní potřeby, různé přírodní materiály a kresbu. S tématem knihy skvěle ladí a doplňují ji. Stačí se podívat na titulní stránku – chlapec si osedlal svého strašáka a společně si skočili na zmrzlinu. Popravdě si u téhle knihy nedovedu představit nějaké infantilní dětské roztomilosti, ty by knize ubraly na vážnosti.

Co na to psycholožka?

Na knize společně s Janou Marešovou spolupracovala i psycholožka Mgr. Blanka Kejíková Antošová, která pomohla především s návody, jak se strachy pracovat. Odborný vhled do problematiky je pro tento druh knih jednoznačným přínosem.

Není proč se bát,

vždyť to, co nás straší,

to je někdy v nás.

Jen jak mlha, jako sen,

který probudí den,

a rozpustí se v čaji,

tak milý strachu,

pššš, dej si „hají“.

Strach je vlastní všem lidem. Nemá smysl ho popírat nebo se mu bránit, dřív nebo později přijde situace, kdy vypluje napovrch a budeme mu muset čelit. Důležité je naučit se ho přijímat, pracovat s ním a nepřenášet na další generace. Nebojme se bát skvěle poslouží všem rodičům, kterým nejsou lhostejné obavy svých dětí. Stejně jako dětem školního věku, kteří se občas bojí bubáka pod postelí.

Velmi děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
A další kniha o emocích, která se tu brzy objeví, jsou Emušáci, konkrétně Ferda a jeho mouchy.

Ještě připomínám giveaway o poukázku na nákup dětského oblečení, která běží u mě na IG u fotky dětí s nápisem SOUTĚŽ.

——————————————————————————————————————–
Toto je sponzorovaný článek od Knihcentrum.cz
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *