Čteme dětem / Pohádky nejen mezi stromy

Podzim přímo vybízí k hledání knížek o přírodě, stromech nebo zimním spánku. Ono se to dost nabízí, změny na vegetaci lze pozorovat ze dne na den, stejně tak rychle se mění i počasí. Jednou z knížek, které se pro toto období skvěle hodí a  kterou děti náhodou objevily v knihovně, jsou pro mě doteď neznámé Pohádky nejen mezi stromy.

Jak si průměrně inteligentní člověk domyslí, Pohádky nejen mezi stromy jsou věnované stromům. A že se jich do téhle útlé knížky vlezlo! Samozřejmostí jsou klasiky jako jehličnany, lípa, bříza nebo dub. Autorka Dana Münsterová nezapomněla ani na méně tradiční a obvyklé stromy jako je liliovník tulipánokvětý nebo moruše.
 

Když má autorka zahradnické vzdělání 

Dana Münsterová je absolventka Zahradnické fakulty na Vysoké škole zemědělské v Brně, díky tomu jsou děti v těch nejpovolanějších rukách a dostane se jim pravdivých a smysluplných informací. Povedlo se jí spojit pohádkový příběh a realitu v celistvý příběh, který nepostrádá „nadpřirozené“ kouzlo, ale nenutí dětem nepravdy (ano, to je narážka na tukoně, modří už ví).
Průvodkyní celou knížkou je víla Deniska, která připomíná disneyovskou Zvonilku. Vylíhla se sice na kalinovém keři, ale protože je přirozeně zvídavá, rozhodne se vyletět do světa a prozkoumat, jaké stromy může v okolí najít. Každý strom a keř má totiž svého patrona, vílu nebo skřítka, který o strom pečuje a Deniska se chce s nimi seznámit. Stromoví obyvatelé Denisce povypráví o tom, jak strom vypadá, co je pro něj charakteristické, jak vypadají jeho listy a plody nebo kde roste.

Do korun stromů za skřítky a vílami

Autorčino vzdělání je patrné i na jménech skřítků i víl, vždy vychází z latinského názvu domovského stromu. Lípu srdčitou obývá víla Tilinka (Tilia cordata), na bříze žije Betulka (Betula pendula) a na osice zase skřítek Tremolíno (Populus tremula). Podobných narážek je v knize spousta a záleží jen na rodičích, jestli je dětem vysvětlí nebo nechají pracovat fantazii.
Ilustrace sice nejsou úplně můj šálek kávy, děti byly ale nadmíru spokojené a z knihy načerpaly spoustu informací. Dokonce se nám knížka trefila do prvouky, kdy se Éčko ve škole učila o listnatých a jehličnatých stromech. Protože jejich třída chodí na vyučování často ven, mohla Éčko aplikovat svoje nové znalosti hned v praxi. Takže už ví, proč se osikové listy tolik třepou nebo jak se liší jednodomé a dvoudomé rostliny. 
 

Kam dál? Na Stromování!

Kdo bude chtít ještě něco navíc, než je čtení knihy, může si v knížce vybarvit připravit příslušnou omalovánku nebo si na volný list papíru nakreslit strom. A pro koho je to stále málo, na webových stránkách Stromování ke každému stromovému patronovi stáhnout a vytisknout omalovánku nebo úkol.
Pohádky nejen mezi stromy bych doporučila všem zvídavým dětem předškolního nebo mladšího školního věku, skvělé budou i přímo do výuky školek a škol. 
 
MÜNSTEROVÁ, Dana. Pohádky nejen mezi stromy. V Brně: Grifart, 2015. ISBN 978-80-906185-1-0.

A trochu pruděníčka na konec… Na IG běží u jedné podzimní fotky soutěž o nákup oblečení na online secondhandu Brumla 🙂 Takže kdo by chtěl poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč, může SEM

FOLLOW ME TO INSTAGRAM
——————————————————————————————————————–
Toto není sponzorovaný článek

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *