Čteme dětem / O Holčičce s kouzelnýma nohama

Mám ráda, když mají námi čtené knížky nějakou přidanou hodnotu. Když je příběh obohacen o něco navíc, něco, o čem si můžeme s dětmi popovídat a má přesah i do reálného života. Jednou z takovou výjimečných knih je i O Holčičce s kouzelnýma nohama. Je nejen krásně ilustrovaná, srozumitelná dětem, ale navíc se odehrává ve velmi netradičním prostředí.

Za vším hledej dopis

Autorka Blanka Fišerová při psaní knihy vycházela z dopisů své maminky. Ta se jako dítě ocitla v léčebně, kde jí lékaři museli „opravit“ nohy. Z léčebny psala domů dojemné a navzdory situaci velmi optimistické dopisy, ke kterým se po letech dostala její dcera. Autorce tím vnukla nápad, stvořit malou Holčičku, která má nemocné nohy a hledá ztracené nožní duše.
Hned za začátku musím podotknout, že celá kniha je psaná z pohledu a mluvou Holčičky. Nezazní tu její diagnóza, protože ještě nerozumí tak dobře jazyku dospělým. Spousta věcí je skryto a nevysloveno, stejně jako svět rodičů je někdy pro děti příliš komplikovaný a neupřímný. Proto si všechny situace kolem sebe vysvětluje svým vlastním dětským způsobem. A tak si i my můžeme jen domýšlet, jak by vypadal příběh o nemocné holčičce v reálu.

Jak se hledají nožní duše?

Jednoho dne Holčičce vypoví její nohy službu. Ocitne se v opravně nohou, tedy v léčebně, kde je spousta dalších děvčat – pajdalek i ležáčků. Vypadá to, že Holčičce uletěly nožní duše, proto nemůže chodit ani se hýbat. Jak z toho ale ven? Což takhle uháčkovat si nohy nové a rovnou lítací! Tak holčička s pomocí svých barevných punčoch při každém usnutí odlétá do různých koutů země a hledá svoje ztracené nožní duše. Ve snu je dovoleno vše, chodit i létat, cestovat z kontinentu na kontinent nebo brát s sebou nové kamarádky.
Do lítajících snů se míchají běžné léčebné situace – nevrlá vrchní sestra, tak trochu smutný pan doktor, kterému režim zakázal cestovat, zdravotní stavy ostatních děvčat i návštěvy rodičů. Jen Holčička to svoji dětskou optikou vnímá trochu jinak než rodiče. Ti přeci jen chtějí, ať operace a všechny lékařské procedury dopadnou dobře.
Krásné a dětsky líbivé ilustrace stvořila výtvarnice Hana Mičková, která s Blankou Fišerovou spolupracovala po výtvarné stránce už u básnické sbírky Zlodějky lžiček. Její rukopis přesně odpovídá příběhu – je snový, pro děti dobře uchopitelný a fantaskní.
O Holčičce s kouzelnýma nohama je kniha, která by neměla chybět v žádné knihovničce děvčat ve věku 5+. Její krásná a dětsky srozumitelná čeština z ní dělá nadčasové dílo, ke kterému se děti budou často vracet.
FIŠEROVÁ, Blanka. O holčičce s kouzelnýma nohama. 2. vydání. Ilustroval Hana MIČKOVÁ. V Praze: Albatros, 2017. ISBN 978-80-00-04811-6.
——————————————————————————————————————–
Toto není sponzorovaný článek
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *