Čteme dětem / Anča a Pepík

Myslím, že celá moje generace je odkojená Čtyřlístkem, Rychlými Šípy a komiksy v Ábíčku. Jestli je tu někdo, kdo nezná Bobíka, Červenáčka s Rychlonožkou, Kruana nebo Jáchyma s tiskařským šotkem, ať radši ani nečte dál 🙂 Marvel se svými superhrdiny nastolil tvrdý diktát, ale u nás doma se znovu zabydleli hrdinové, kteří je hravě strčí do kapsy. Jsou dva, jeden bez druhého nedají ani ránu a i když neoplývají kromě vlastní chytrosti žádnou superhrdinskou vlastností, troufnou si na všechny kouzelníky, čarodějnice i zloděje, co se v Ušíně vyskytnou. Je to Anča a Pepík!


Tuhle myší dvojici jsem jako dítě měla ze všech příběhů ve Čtyřlístku nejraději. Možná to bylo stylem kreslení Lucie Lomové, možná tím detektivním laděním příběhů, občasnou dávkou mystiky nebo tím, že každý kdysi toužil najít v lese truhlu s pokladem. Anča a Pepík byla moje srdcovka a jejich příhody vždy to první, co jsem si v novém dílu Čtyřlístku přečetla.

První – poslední díl Sebraných myšek

První setkání s Ančou a Pepíkem proběhlo u našich dětí díky Knihcentru, právě od nich mi přišel domů poslední soubor příhod Anči a Pepíka s názvem Sebrané myšky 5, které vyšly ve Čtyřlístku v letech 1998 – 2000. V téhle době už jsem Čtyřlístek nečetla (bylo mi patnáct :-)), takže byl pátý soubor příhod pro mě úplně nový. No, nebudu lhát, když jsem komiks vyzvedla na poště, děti byly zrovna na víkend pryč a já ho zvládla u odpolední kávy přečíst na první dobrou sama. Moje obavy, že kvalita s léty jde do kopru, se naštěstí nepotvrdila a já si Anču a Pepíka užila stejně, jako kdyby mi bylo zase osm 🙂

Historie se opakuje?

A co na knihu povídaly děti? Téčko to v jeho skoro čtyřech letech úplně nevzalo, ale některé jednodušší příběhy se mu líbily. Za to Éčko se chytla do osin Čarovného lesa, Fifinka šla na druhou kolej, její místo na výsluní zaujala Anča! Komiks jsem s ní přečetla několikrát, tento týden se mi povedlo sehnat třetí komiksový soubor a ten s ní odjel na Šumavu 🙂

Anča a Pepík opět v Čarovném lese

O čem vlastně jsou Sebrané myšky 5? Opět je ve hře Čarovný les a jeho kouzelní obyvatelé, dojde i na detektivní zápletky, nesmí chybět hloupoučký bratránek Robert a samozřejmě napětí, dobrodružství, tajemství a záhady. Kniha je korunovaná pětidílným příběhem s názvem Studnou do pohádky, kde se Anča s Pepíkem při prohlídce hradu propadnou do pohádkového příběhu, musí vysvobodit zakletou princeznu Liběnu a porazit zlého kouzelníka.

Nejlepší český komiks pro mladší děti

Anča a Pepík jsou ve své vrcholné formě. Autorka a kreslířka Lucie Lomová opět namíchala skutečné reálie s tajemnem a pohádkovými postavami. V každém příběhu bojuje dobro se zlem, pravda zvítězí nad lží a nenávistí a zlo je po zásluze potrestáno. Každý příběh je naprosto uvěřitelný, „netahá“ za uši ani na oči, žádné „fantasmagorie“ se nekonají. Celý soubor pěti knih Sebraných myšek potvrzuje, že lepší komiksy pro děti mladšího školního věku u nás nenajdete.

Protože máme několik ročníků Čtyřlístků doma svázaných, přejde tenhle poklad na naše děti. A já si je budu vždycky moc ráda číst s nimi.
Velmi děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.

Nejsem zrovna velký komiksák, co jsem ale přečetla za jedno odpoledne, jsou nové Rychlé šípy! Brzy naviděnou s Bratrstvem kočičí pracky i Širokem!

FOLLOW ME TO INSTAGRAM
——————————————————————————————————————–
Toto je sponzorovaný článek od KNIHCENTRUM.CZ

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *