Čteme dětem / Obejmi mě, prosím

Poté, co jsem tady mému oblíbenému nakladatelství Host zdrbla populárního Zubra, co si hledá hnízdo, jdu dnes zase s něčím pozitivnějším. Krásně ilustrované dílko Obejmi mě, prosím, by mělo sloužit jako návod nejen dětem, ale především rodičům.
„Prosím, obejmi mě“ jako univerzální lék
Pořádně obejmout potřebuje občas každý a nemusí to být jen v krušných chvílích nebo když je nám zle. I krátké objetí umí zlepšit náladu a udělat den hezčí. Často mám pocit, že děti to vědí lépe než rodiče a my se od nich máme co učit. Modelová situace ze života u nás doma: „něco mi nejde, vztekám se u toho jak ďas a jedno z dětí přijde, že nutně potřebuje pomazlit. Za chvíli je po vzteku a je mi mnohem lépe.“
Co vylepší den? Objetí!
V knize je to přesně naopak, táta Medvěd vezme synka Medvídka na procházku po lese a společně objímají všechnu zvěř, kterou potkají. Lehce vyděšeného pana Bobra, slečnu Lasičku, Vlka, kterému kvůli objetí frnkne před nosem i Karkulka nebo paní Anakondu. V tuhle chvíli jsem protočila oči v sloup, OMG co dělá anakonda v lese mírného klimatického pásma?? Jestli je něco, co v dětských knížkách nedávám, tak to jsou očividně zeměpisné nepřesnosti – tygr v Africe, anakonda v evropském lese atd.. Naštěstí je situace zachráněna, anakonda je tu jen na návštěvě u kamarádky Užovky.
A nakonec nesmí chybět ani jedno velké otcovsko-synovské chlapské objetí jako připomenutí, že si máme všímat nejen svého okolí, ale i sami sebe. A popravdě, kolikrát jste v knize narazili na ústřední dvojici otec – syn?

Láskou se ještě nikdo nerozmazlil

Medvědí dvojice má velkou pravdu, objetí není nikdy dost a láskou, pozorností a tělesnou blízkostí nelze děti rozmazlit. Studený odchov, který poznaly generace před námi, je v Obejmi mě, prosím, naštěstí tabu. Neexistuje tu žádné „počkej, teď nemůžu“, „počkej, až až až…“

Autor Przemysław Wechterowicz ve svém rodném Polsku pravidelně publikuje dětské knihy, které jsou překládány do mnoha jazyků. Ilustrátorka Emilia Dziubak je známá i českým dětem, kromě Roku v lese u nás vyšla i krásná antirůžová Nechci být princezna, psala jsem o ní tady – KLIK.

A tak obejměme svoje malé i velké děti, dopřejme jim vzájemný kontakt, dokud ještě chtějí. A nemusí to být jen po přečtení téhle knihy, lobbuji za malé obejmutí alespoň dvakrát denně 🙂
WECHTEROWICZ, Przemysław. Obejmi mě, prosím. Ilustroval Emilia DZIUBAK, přeložil Michael ALEXA. Brno: Host, 2017. ISBN 978-80-7577-235-0.

WECHTEROWICZ, Przemysław. Obejmi mě, prosím. Ilustroval Emilia DZIUBAK, přeložil Michael ALEXA. Brno: Host, 2017. ISBN 978-80-7577-235-0.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *