Výlety / Poslední ruční papírna ve Velkých Losinách

Poslední příspěvek z Jeseníků… Stihli jsme ještě několik další výletů, ale popravdě už mě to moc neba a kupí se tu jiné věci na sepsání. Třeba dětské knížky (nečekaně) a školní příprava pro prvňačku. Tak ať se to tu objeví dřív než v říjnu, kdy už si to budu moct vetknout tak leda za klobouk.
Jedno z krásných míst Jeseníků jsou i Velké Losiny, kromě skvělého termálního parku (velké doporučení!) tu můžete navštívit i úplně poslední ruční papírnu. Kdo je fanda papírenského zboží, pastelek, bločků, sešítků a dalších serepetiček, pro toho je návštěva Losin fetiší a povinností.

Za historií ručního papíru  

Papírna spustila svůj provoz už na konci 16. století a udržela se doposud. Jako jediná odolala rozmachu papírenských manufaktur v 19. století a díky své kvalitě a originalitě má své nezastupitelné místo na trhu. Papír se tu stále vyrábí tradičním způsobem ze lnu a bavlny (žádné „chraňte naše lesy“ se tu nekoná) a slouží hlavně pro státní reprezentační účely, univerzitám pro tisk diplomů nebo pro luxusní a obchodní korespondenci. Veřejnost si může zakoupit tisky na ručním papíře (mapy, herbáře, kalendáře…) nebo akvarelové papíry.
Tisky v místním obchodě
Tisky historických map
Koho by neuspokojila samotná návštěva areálu ruční papírny a kochání se pohledem na vysoké mansardové střechy, které dřív sloužily k sušení papíru, může se objednat na prohlídku musea a samotné výrobny. U nás doma sice žádný papírofil nebydlí (zatím, Éčko k tomu má slušně našlápnuto), prohlídku jsme si ale nenechali ujít.
Ve vysokých mansardových střechách se dřív sušil papír
Dveře na muzejní schodiště
Velká část prohlídky zabírá samozřejmě historie papírnictví jako takového. Od výroby prvního ručního papíru v Egyptě, Asii i Evropě, přes rozmach výroby ručního papíru v České republice (desítky papíren jen na našem území), až po jejich zánik koncem 19. století. Muzeum je taková klasika, nic interaktivního – skleněné vitríny s exponáty, občas nějaké to povídání a hromada historických nástrojů – lisů, forem, sít na nabírání papíru atd..
Japonské archy
Dřevěné sušáky na papír
Lis na papír
Síto na nabírání papírové hmoty, do které se otiskne logo papírny

Od lněného a bavlněného hadru po nový arch papíru

Druhá část je pro děti zajímavější, průvodce nás vzal přímo do výrobny papíru a viděli jsme celý proces, jak se papír vyrábí. Od máčení prvotních surovin, po lisování nového voňavého archu. A venku na zahradě papírny je pro děti připraven workshop, kde si můžou zkusit vyrobit svůj vlastní papír.
A nový papír je na světě
Stačí vylisovat a usušit
Praktické informace:
Kde: Ruční papírna Velké Losiny, U Papírny 9, Velké Losiny
Za kolik: dospělí 110 Kč, děti od 6 let 80 Kč, rodinné vstupné od 260 Kč
——————————————————————————————————————–
Toto není sponzorovaný článek
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *