Čteme dětem / Nechci být princezna

Další knížka z holčičího ranku, tentokrát neprinceznovská, nerůžová a nenačančaná 🙂 Ono být princeznou, čekat ve sluji zlého draka na prince na bílém koni je na dnešní poměry poněkud pasivní a nudné. I mezi námi žijí „princezny“, které chtějí vzít osud do svých rukou, nenechat se vláčet předsudky a očekáváním, ale rozhodovat samy za sebe. Děvčátka, která do světa hlasitě křičí „nechci být princezna“!

Drak místo princezny

Taková je i Majka. Její rodina by z ní ráda měla princeznu jako ze žurnálu, ale Majka si na to nepřipadá dostatečně krásná. No a když nebude princezna, tak by se mohla přeci stát drakem, protože ten je moudrý a všechno ví. Jako mávnutím proutku je z maminky princezna, z tatínka samozřejmě udatný princ a babička s dědečkem pokorně přijmou roli koster 😀 A protože je Majka drak nad draky, nedá svoji kůži lacino… Princ stále dokola bojuje a bojuje, princezna se nudí a kostlivci na koberci poslušně usínají.

Co je do donžon??

No jo, ale co když Majka další den zjistí, že na draka je přeci jen moc hezká? Na princeznu to pořád není ono, za to z ní bude báječný donžon! (Zde doporučuji nápovědu strýčka google). Role se vystřídají, rodiče pochopí, že ne každá holčička chce být princezna a že být drakem nebo donžonem je vlastně stejně skvělé. Protože vymanit se z očekávání okolí je osvobozující a být sám sebou je nade vše.
Autorem knihy je u nás zatím neznámý Grzegorz Kasdepke, za to ilustrátorku Emiliu Dziubak zná každé malé děcko. Že je Vám to jméno neznámé? Tak to nejspíš nemáte doma velmi populární leporelo z nakladatelství Host Rok v lese nebo Obejmi mě, prosím.
Tuhle knížku jsme shltli na jeden zátah u večerního čtení, obě děti z ní byly nadšené a i když příběh není nijak závratně napínavý, vtip a ilustrace ho posunuly o třídu výš. Popravdě vůbec nechápu negativní komentáře na databazeknih.cz, v tomto případě mi připadají velmi neoprávněné.
KASDEPKE, Grzegorz. Nechci být princezna. Ilustroval Emilia DZIUBAK, přeložil Tereza KOCHOVÁ. Brno: CPress, 2017. ISBN 978-80-264-1611-1.
 
Co Vy? Máte doma princezny nebo draky? My teda momentálně jeden exemplář Šípkové Růženky, ale doufám, že tahle knížka jí zasela aspoň jedno dračí semínko do makovičky. 
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *