Rostlinná štafeta č. 5

Konečně na PÁTÝ pokus! Čtyři předchozí termíny mi proletěly do minulosti… A o čem je řeč? O čím dál populárnější Rostlinné štafetě v tak trochu jiném urban květinářství Zahrada na niti. Princip je zcela jednoduchý – přines co nechceš a odnes si co chceš. Řízky, semínka, vzrostlé rostliny co překáží, sazeničky venkovní i domácí. Stanovena je jediná podmínka, a to odnést si minimálně jednu rostlinku. 

Pátá rostlinná štafeta

O Zahradě na niti ve Školské ulici se vlastně nedá mluvit jako o květinářství či zahradnictví, je to závěsný levitující fascinující svět rostlin Lenky Hrubé. Gerbery ani růže tady nehledejte, za to můžete objevit krásy kokedam, osázených aeárií, epifytických Tillandisií, sukulentů, kaktusů i netradičních pokojovek.  
 
Kokedamy ze Zahrady na niti
 
A jak to v praxi funguje? Stačí si doma nachystat svoje přebytky a výpěstky, ve stanovený čas je přinést do Zahrady na niti, kde je na chodníku připraven dlouhý stůl. Pak už jen stačí vybírat nové rostlinky a povídat si s ostatními pěstiteli. Kdo bude mít štěstí, odnese si domu od Lenky Hrubé i štafetovou královnu Pileu peperomioides. Určitě si přečtěte Lenky článek o téhle rostlině, pak po ní zatoužíte taky (detektivní příběh pilei zaujal dokonce i Chlapa, který jinak naše květiny doma absolutně neřeší, co se nedá sníst, nezasluhuje jeho péči:-)). I nám se jí povedlo na štafetě získat, časem budu moct pokračovat v téhle tradici a pileu posílat dál do světa. 
 
Štafetová královna pilea
Pileu z rukou té nejpovolanější – organizátorky a majitelky Zahrady na niti Lenky Hrubé
 

Rostliny s příběhem

Konečně jsem se zbavila několika miminek schlumbergery, nezničitelné sanseviery, která se mi doma množí geometrickou řadou a jednoho vzrostlého avokáda. Děti nakonec výběr rostlinek obstaraly za mě, a tak jsme domů kromě malé pilei vezli i voděnku, řasokouli a jeden překrásný exemplář haworthie. A od Evči – evulekotule – řízek jedné neznáme pokojovky.Snad tuhle rostlinnou nadílku nezahubíme a budeme se z ní dlouho těšit. 
 
Řasokoule
Téčko už si vybírá
Voděnka a pilea s námi pojedou domů
 
Pro aktuální termíny další štafety a podrobné informace doporučuji sledovat Zahradu na niti nebo facebookovou skupinu Rostlinná štafeta. Doufám, že přijdeme i na šestý termín, už jsem dala kořenit fíkus benjamín, další tchýnin jazyk a avokáda 🙂
 
Nabídka rostlin byla opravdu pestrá
Haworthia i se svým příběhem
Od řasokoulí přes dýně po sukulenty
 
A co je na tom všem nejlepší? Že si kromě nových rostlinek domu nesete i dobrý pocit v podobě setkání s podobně naladěnými lidmi. Na Rostlinné štafetě si můžete popovídat s potetovanou hipster dvacítkou stejně jako se zralou ženou staršího věku. 
Pěkně z ručky do ručky
Co Vy? Znáte Rostlinnou štafetu? Dělíte se o svoje pěstitelské přebytky? 
 
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

4 thoughts on “Rostlinná štafeta č. 5

  1. Jani, neslíbila jsem svojí pileu zrovna tobě? Nedávno jsem ji přesazovala a nemohla jsem si vzpomenout, komu ji mám dát. Jestli jsi to byla ty, tak se omlouvám. A jsem ráda, že máš svoji 🙂

  2. Jé! Díky za milý štafetový report! Jsem ráda, že jste si dobře zaštafetovali! Tak se budu těšit na předprázdninové štafetě, termín brzo vyhlásím! 😉
    Tak ať se rostlinám daří a dělají radost!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *