Čteme dětem / Pošťák Myšák doručuje

S naším nevelkým bytem přišla nutná potřeba opravdu poctivě vybírat každou knihu a nekupovat ledajaký nesmysl, který nám pak bude zabírat místo. Místo knihy, kterou jednou přečteme a vím, že se k ní děti už nikdy nevrátí, raději zainvestuji do encyklopedie nebo dětské beletrie s větším potenciálem. Jednu takovouhle knihu jsme si nedávno přinesli z knihovny a já už teď vím, že ji do budoucna určitě koupím, stejně jako další připravovaná pokračování. Tímhle novým favoritem je poslední kniha Marianne Dubuc Pošťák Myšák doručuje. 

Populární Marianne Dubuc

Marianne Dubuc je francouzsky píšící autorka z Kanady, která si své knihy i ilustruje. U nás jí vyšly zatím tři knihy – populární minimalistická Ptáček a lev, „rodinná“ Já nejsem tvoje maminka (četli jsme TADY) a letos už zmiňovaný první díl zamýšlené série Pošťák Myšák doručuje.

Pošťák Myšák doručuje opět pracuje s minimem textu a staví hlavně na ilustracích. Právě díky nim si kniha získala takovou oblibu na první prohlédnutí – velké množství detailů a ukrytých vtipů vybízí k opakovanému prohlížení. Pokaždé si v knize najdeme něco jiného, co nás pobaví. Navíc publikace podporuje fantasii, samostatné vyprávění a domýšlení situací. 

Denní rutina pošťáka Myšáka

Pan Myšák si jako obvykle ráno naloží svůj vozík balíčky a vyráží doručit zásilky jejich majitelům. Prochází jednotlivé domečky, i když cesta k nim je leckdy nelehká. Někdy adresáti bydlí na stromě, jindy pod vodou nebo na vrcholku hory. Co jiný adresát, to jiný domeček. Pod krtinou se skrývá síť chodeb, moucha bydlí v obřím lejně (ano, tohle samozřejmě pobavilo nejvíc), rodina Krokoušových musí mít zase v každém pokoji dostatek vody. A když je čas na odpočinek, kamarád Drak opeče ve svém plameni párky na svačinu. Jen se pošťák musí vybavit kvalitním protipožárním oblečkem 🙂

V průběhu cesty zásilky pomalu ubývají, my si můžeme domýšlet, co který balíček obsahuje? Paní Želva dostane kolečkové brusle, paní Krtková si objednala nový model lopatky C-3000 a do rodinky drůbeže se v balíku vetřela liška 🙂  Ale pro koho je ten úplně poslední balíček?

Tahle knížka je ideální adept na společné čtení a vyprávění rodič – dítě. I když je doporučována od tří let, s asistencí dospělého zaujme i menší děti. Knihu vydalo mé oblíbené nakladatelství HostTADY.

DUBUC, Marianne. Pošťák Myšák doručuje. Přeložil Eva SLÁDKOVÁ. Brno: Host, 2018. ISBN 978-80-7577-432-3.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *