Čteme dětem / Já nejsem tvoje maminka

Spisovatelka a ilustrátorka Marianne Dubuc je u nás známá především díky krásné dětské knize Ptáček a lev (vyšla v roce 2015 v Labyrintu). Pod hlavičkou stejného nakladatelství se v loňském roce na pultech knihkupectví objevila i její další kniha s názvem Já nejsem tvoje maminka. Pod tímto poněkud nedětským názvem se skrývá další autorčin skvost, který se nese na stejné vlně jako Ptáček a lev. Jednoduchý, něžný a naučný příběh, málo textu a spousta nádherných ilustrací.

Veverčák Otto a jeho nezvaný host

Hlavním hrdinou je veverčák Otto, který jednoho večera najde před svými dveřmi podivnou kuličku, která připomíná pichlavou slupku od kaštanu. Z koule se vylíhne podivné chlupaté stvoření, kterému samotářský Otto poněkud nerad poskytne přístřeší. On je totiž veverčák trochu jako lidé – má rád svůj klídek, stereotyp a pohodlí. A jakékoliv narušení z denní rutiny ho vyvádí z duševní rovnováhy.

„já nejsem tvoje maminka“

Otto se cítí povinován najít chlupáčovi maminku a činí tak opravdu ze všech sil. Poptává se svých zvířecích přátel, vyrábí a rozvěšuje plakáty a na neustálé chlupáčovo oslovení „Maminka“, reaguje stále dokola: „já nejsem tvoje maminka“.
Jenže Píp, jak Otto chlupáče pojmenuje, je každé ráno větší a větší a přidělává veverčákovi čím dál více starostí. Čím víc se Otto snaží Pípa zbavit a najít mu jeho skutečnou rodinu, tím víc Píp usiluje o to, aby mohl u Otta zůstat. Vaří, uklízí a i proti své vůli se Otto začne každý večer těšit domů na misku horké polévky.
Co z nás dělá rodiče? Biologie a genetika nebo láska, strach o své bližní a soucit? Autorka staví před děti i takovéhle těžké otázky. Malé děti budou nadšené z obrázků a neobvyklého přátelství, ty větší dostanou podnět k zamyšlení nad podstatou rodičovství.
Trošku smutný příběh o nedobrovolném rodičovství opět doprovází jemné „pastelkové“ ilustrace, pro Marianne Dubuc tolik typické. Celý příběh se dá, stejně jako u knihy Ptáček a lev, převyprávět i bez textu, pouze na základě obrázků.
A kdo by chtěl další dávku této francouzsky píšící autorky z Kanady, může zajít do nakladatelství Host pro čerstvou letošní novinku – Pošťák Myšák doručuje, který je první knihou ze slibované série.
DUBUC, Marianne. Já nejsem tvoje maminka. Přeložil Ondřej KAVALÍR. V Praze: Labyrint, 2017. ISBN 978-80-86803-44-9. 
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Čteme dětem / Já nejsem tvoje maminka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *