Výtvarná herna/ V mlze

Skryti… Zamlženi… Ztraceni a nalezeni… A nejen v mlze…
Abstraktní a experimentální malíř Petr Pastrňák nás vzal na výlet do svých děl plných fantazie, vzpomínek, neurčita, do lesa…

Jenže než se omladina pustí do díla, musí nabrat sílu. Téčko vytuhnul zastávku před Veletržákem, nechal se milostivě odnést do herny, kde prospal v podstatě celou dobu, co jsme tu mohli být. Aneb hostel za 60 KáČé 🙂
Zatímco Téčko pospával bez ohledu na nacpanou hernu a všeobecný dětský provozní ruch, Éčko se pustila do práce. A hned první aktivitu si můžete vyzkoušet i doma. Stačí na to malý talířek, mléko, kapka barvy, jar a vatová tyčinka.
Mléko se nalije na talířek, kápne trocha barvy a vatičkou namočenou v jaru se „ťupkáním“ barva od jarové vatičky rozhání do stran a vytváří barevné kruhy, elipsy a ovály. Velmi jednoduché, velmi efektivní. Trocha fyziky v praxi, velmi doporučuji k domácímu vyzkoušení. Jen je potřeba dát barvy opravdu jen kapičku.

První pokusy s akvarelem

U dalšího stolu jsme zůstaly skoro po celou dobu trvání herny. Pro Éčko to bylo první setkání s akvarelem a bylo to seznámení velmi plodné. Obrázek zamlženého lesa na akvarelovém papíře jí teď zdobí pokoj. Chlap to komentoval s výkřikem, že nám doma roste konkurence Jaromíra 99 🙂
V praxi to funguje velmi jednoduše – na namočený akvarelový papír si černou barvou udělala rozpité kmeny stromů. Po usušení si výkres postříkala bílou barvou ve spreji a tuží přidala další vrstvu. Na následující bílou vrstvu si Éčko vzala pro změnu váleček. No a poslední úroveň byla opět tuží.
Druhý obrázek, který zdobí dětem pokoj, je tentokrát tvořený pouze stříkáním barev. Proces velmi jednoduchý – na papír stačí vyložit koláž z přírodnin a přestříkávat barevnými spreji.
Poté, co si Éčko zamlžený les nakreslila, společně s ostatními děti si jeden velký papírový „les“ vytvořila. Na dlouhé pruhy papíru se uhlem kreslily jakékoliv ne/lesní výjevy či stromy – mechy, stromy, kapradí, listy… Drazí rodičové za asistence malých výtvarníků pouze rozvěsili „les“ na šňůry a zábava se ztracenými a nalezenými dětmi mohla začít.
Když les, tak k tomu bereme i táborák. Naštěstí jen ten promítaný na zeď a podlahu. Pak už stačí jen křídou pochytat a zakreslit všechny jiskřičky…
A dobrá zpráva na konec. Pro enormní letošní zájem je otevřen nový termín herny – ke středě dopoledne přibylo i středeční dopoledne!
Termíny jsou tedy:
středa 10:15 – 11:30 a 15:30 – 16:45 
čtvrtek 10:15 – 11:30 a 15:30 – 16:45.
Všechny potřebné informace jsou tady – klik
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *