Čteme dětem / Tři koťátka tety Mily

Slovenskou autorku Máriu Lazárovou budou čtenáři a rodičové znát hlavně jako autorku milé a laskavé knihy Nela a růžová velryba. Nám se do rukou dostala další její kniha, v Čechách taktéž vydaná loňského roku, s názvem Tři koťátka tety Mily.

Kočka kam se podíváš

Ilustrace má na svědomí slovenská ilustrátorka Simona Čechová a je to právě ona, která tuhle kočičí knihu pozvedá ještě o stupeň výše. Všechny obrázky se nesou v jednotném duchu a vždy jsou sladěné do jemných barev s pastelovými odstíny. Žádná divočina 🙂 Děti měly pouze problém s hlavními záporáky knihy – sourozeneckou dvojicí Martou a Bobem – vlastníky útulku pro kočky a překupníky koček v jednom. Nakresleni jsou natolik „zle“, že jejich obrázky v dětech budily negativní reakce.
Pohádka o velkém přátelství tří koťátek – sourozenců Herkula, Jonáše a Lucinky – je založen na klasickém příběhu hledání cesty domů. Nejmenší Lucinku unese jestřáb, Herkules s Jonášem se jí vydají neohroženě na pomoc. Než se ale všichni tři dostanou domů zpět k laskavé tetě Mily, čeká je pořádná dávka dobrodružství.

Nejen tři koťátka tety Mily

Po cestě se setkávají se zapomnětlivým zajícem Karotkou (skleróza je u dětí momentálně velmi oblíbené slovo) a jeho kamarádem orlem mořským, kteří jim pomohou z lesa. Od hodné holčičky Alice se koťátka dostanou do útulku Boba a Marty, kde se setkají s tlustou rezavou kočkou Tortilou, která se měla stát hvězdou reklamy na kočičí granule 😀 Tortilu si obě děti zamilovaly na první pohled. Kdybychom někdy měli doma kočku, určitě by se jmenovala Tortila 🙂
Z útulku je kočičí trojice prodána hodné paní Tykvičce, kde tentokrát pomohou žábě dostat se do rybníka. Ani u paní Tykvičky se dlouho neohřejí a nakonec s pomocí zapomnětlivého Karotky a dalších zvířecích kamarádů se Herkules, Jonáš a Lucinka dostanou tam, kam patří. Domů k tetě Mily.
Ideální cílovkou pro tuhle knihu jsou předškoláci a děti mladšího školního věku.
LAZÁROVÁ, Mária. Tři koťátka tety Mily. Ilustroval Simona ČECHOVÁ, přeložil Radka SVOBODOVÁ. Praha: Slovart, 2017. Brio. ISBN 978-80-7529-375-6.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *