Čteme dětem / Zmáťa a Záhada 2 – Vzhůru za dobrodružstvím

Pokračování dobrodružných příběhů kočičí skandinávské dvojice Zmáti a Záhady s názvem Vzhůru za dobrodružstvím bylo naplánováno v nakladatelství Host na začátek roku 2018. Protože obě děti, hlavně Éčko, si první díl velmi oblíbily, první dárek k nadcházejícím šestým narozeninám byl jasný. Recenzi od dětí zatím poskytnout nemůžu, kniha čeká na svoji velkou chvíli schovaná ve skříni. Já jsem si jí ale přečetla hned večer co z Hostu dorazila a druhý díl nezklamal žádná očekávání.

Zmáťa a Záhada a jejich další dobrodružná cesta

O prvním díle, s názvem Všechno dobře dopadne, jsem psala zde. V druhém díle se opět potkáváme s rodinou Čičákových a malým kocourkem Zmáťou. Jeho tatínek Karel, který se živí rybolovem v Hrabošovském rybníce, dostal geniální nápad – postavit rybolovorobota, který bude obstarávat obživu rodiny místo něj.
Jenže než rybolovorobot podnikne svoji první rybářskou výpravu, je neznámým pachatelem ukraden přímo z kůlny tatínka Karla. Zmáťa nelení a v noci se vydá robota hledat. Bohužel si nevšimne, že se mu do batohu schoval černý pasažér – malinká sestřička Bazalka.
Nesmí chybět ani hrdinský tajuplný Záhada, který se k partě na dobrodružné výpravě pochopitelně přidá a sehraje důležitou roli při hledání rybolovorobota. Stejně jako v prvním díle, ani tady to s pachatelem není tak jednoznačné, jak se může zdát. A i když robot nakonec neposlouží svému původnímu účelu, zahálet rozhodně nebude.

Hravé ilustrace, vtip a dynamika

Tahle kniha musí bavit snad každého. Je rychlá, dynamická, není v ní jediná hluchá pasáž, plná vtipů a hrdinských činů. Příběh se opět nese v duchu velkého přátelství mezi hlavními hrdiny a objevuje se tu i další element – sourozenecký láska a pochopení.
A ty ilustrace! Ninka Reittu má velmi charakteristický rukopis, který se bude líbit rodičům a děti z něj budou nadšené. Každá stránka je bohatě ilustrovaná, obrázky text skvěle doplňují a nachází se v nich spousta malých vtipných detailů.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Čteme dětem / Zmáťa a Záhada 2 – Vzhůru za dobrodružstvím

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *