Čteme dětem / Van Goghova hvězdná noc

aneb Dějiny umění v příbězích pro děti…
Knih o umění není nikdy dost a u dětských knih to platí dvojnásob. Ale přiznám se dobrovolně, že zrovna tuhle konkrétní knihu jsem si sobecky přála pro sebe. I když jí časem ocení i naše děti. Vstupenka u fotky je z výstavy Muž s hořící hřívou v Museu Kampa, která představuje dílo Emila Filly a surrealistů působících v letech 1931 – 1939.

Encyklopedie umění pro děti i rodiče

Jedná se totiž o trochu jinou encyklopedii dějin umění, která balancuje na hraně mezi beletrií a odbornou literaturou. Staví nejen na reálných ilustracích děl, ale především na krátkých příbězích, které doprovázejí každého umělce či výtvarné dílo. Není to tedy učebnicová kniha praskající ve švech daty, čísly a suchopárnými informacemi, ale zábavná záležitost. Každý příběh je vyprávěn samotným autorem či z pohledu modelu. Dostatečné množství dialogů zpestřuje reálie a odstraňuje „učebnicovost“. Celou knihu báječně doplňují bohaté ilustrace Kate Evansové, které samy o sobě jsou svým vlastním uměleckým dílem a do knihy výborně pasují.
A vrátíme se pěkně ke kořenům – do jeskyně, k prvotním civilizacím, nástěnným malbám. První kapitola je rozpřažená mezi lety 40 000 – 20 před naším letopočtem. Nechybí povídání o jeskynních malbách z francouzské jeskyně Chauvet, staroegyptské rytiny, sochy řeckého Parthenónu či Terrakotová armáda.

Lví muž – jeskyně Stadel, Německo, příbližně 40 000-35 000 př. n. l.

 

Achnaton s rodinou – El Amarno, Egypt, přibližně 1353-1336 př. n. l.
Atény cca 432 př. n. l.

 

Celá jedna dlouhá kapitola je vyhrazena pro středověkou Evropu, křesťanské umění a svatá místa celého světa. Zatímco v Istanbulu se staví mozaiky svatých, v Kambodži se začíná stavět známý palác Angkor Wat a v Africe zase vznikají bronzové a mosazné sochy.

Král jedoucí do boje na slonovi – Angkor Wat, Kambodža, přibližně 1120-50
Renesance, to je Donatello, Florencie, Leonardo da Vinci či Michelangelo. Jeho příběh se vztahuje k obrazu „Dáma s hranostajem“, krátké vyprávění o barvách a malém ermellinovi, který o portrétování nestojí ani za mák a raději uteče ze své klece.

Dáma s hranostajem – přibližně 1490
David – 1501-1504

Van Goghova Hvězdná noc

Následují holandští mistři 15. – 17. století, první pokusy s focením, malby v plenéru a samozřejmě van Goghova „Hvězdná noc“. Ve svém příběhu van Gogh z psychiatrické léčebny vypráví o své cestě k umění, životě v Paříži i pobytu v Arles, o svých obavách a pocitu nedostatečnosti.

Večeře v Emauzích – Caravaggio, 1601
Milostný dopis – Johannes Vermeer, 1669-1670
Velká vlna u pobřeží Kanavy – Kacušika Hokusai, 1831
Nádraží Saint Lazare – Claude Monet, 1877
Paříž – konec 19. století
Hvězdná noc – Vincent van Gogh, 1889
Přichází světové války a s nimi můj oblíbený Marc Chagall, Frida Kahlo či Pablo Picasso. Techniky a umělecké směry se vyvíjí jako na běžícím páse – kubismus, surrealismus, koláže…

Narozeniny – Marc Chagall, 1915
Autoportrét na hranici mezi Mexikem a USA – Frida Kahlo, 1932
Přesun k současnému umění je zastoupen samozřejmě Pollockem, kdy ho jeho manželka potají pozoruje škvírou mezi prkny stodoly při práci. Vypráví o jeho typickém způsobu malby, o jeho kouzlu a vášni.
„Úchvatné,“ prohlásím. Jackson stojí těsně po mém boku, jako  by se obraz snažil vidět mýma očima. Malba vypadá jako živá, jako by se hýbala, jako by se barva dál sama přelívala a cákala. „Už je to hotové?“ zeptám se. „Hotové“? zírá na mě. „Jak to mám asi vědět?“ Zničeho mě požádá: „Co to máš po kapsách?“ „Ehm – nic moc,“ vytáhnu několik mincí a klíč. Jackson si je vezme a mrskne je do zářivvých barevných stop. Pak namočí šroubovák do hliníkové barvy a mává jím nad obrazem jako kvyadlem. Přejde na druhou stranu, vezme si další plechovku a nechá ji vypláznout dlouhý úzký jazyk černé barvy. „Skvělé,“ jsem nadšená, „naprosto úžasné!“

Jackson Pollock

 

A aby to nebylo jen o malbě, poslední kapitola, končící rokem 2014 obsahuje i příběh Aj Wej-weje, který je znám i návštěvníkům Národní galerie v Praze.
Slunečnicová semínka – Aj Wej-wej, 2010
V téhle knize najdete všechno podstatné a důležité o umění jako takovém, je to jako cesta po muzeu, kde se ale na vystavené exponáty může (nebo spíš musí) sahat a prozkoumávat je ze všech úhlů. Úžasná záležitost nejen pro děti školního věku, ale především pro rodiče.
Knihu vydalo nakladatelství CPRES ze stáje Albatros.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Čteme dětem / Van Goghova hvězdná noc

  1. Dobrý den,
    na vaše stránky jsme narazila "náhodou" (věci přicházejí když mají.-) a tahle kniha rozhodně přibude do mé knihovničky…už dlouho jsem něco podobného hledala, moc pěkné inspirace.-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *