Výtvarná herna / Sekal i konstruoval

Nomen omen … Zbyněk Sekal (1923 – 1998) je jeden z nejvýznamnějších českých umělců druhé půlky 20. století, který se věnoval hlavně sochařské práci a materiálové tvorbě. Charakteristické jsou jeho dřevěné nebo železo – dřevěné závěsné objekty a labyrintové propletence z latí a drátů. Ve své práci nejen sekal, ale i šrouboval, odléval či stloukal. Ve stejném duchu se nesla i říjnová herna. Velmi vyvedená, netradiční a řemeslná. A opět úplně jiná než předchozí.
Hned na začátku jsme bohužel úplně přehlédli časově náročnou tvorbu sádrových odlitků, takže nás ke konci dost tlačil čas a na volnou hru dětí vlastně ani nedošlo. Ponaučení pro příště – nejdříve si všechno v klidu projít, než se vrhnout na nejbližší aktivitu. Tou bylo populární zatloukání hřebíků. Naštěstí nikoliv do dřeva, ale do silné lepenky. Nebezpečí úrazu se minimalizovalo, děti střílely jeden hřebík za druhým a domů si odnesly vlastní malý lepenkový objekt.
Důležité je se soustředit
Hlavně se trefit
Následovala výměna hřebíků za velké šroubky s okem, které se dle vlastní fantasie umísťovaly do europalety. Báječný trénink jemné motoriky a šroubování pro menší děti. Naše děti tohle už moc nezaujalo, ale dvouleťáci si přišli na své.
Trénink šroubování
V rohu herny už čekala replika Sekalova ateliéru, klidný kout, plný dřevěných kostek, bedýnek, odštěpků, špalíčků, lepenky, desek a latěk. V tomhle ideálním prostředí mohla fantasie propuknout na plno a dětem pod rukama vznikaly různorodé stavby.
Dřevěný ateliér
Velký prostor pro fantasii
A protože Zbyněk Sekal vytvářel objektové labyrinty, jeden obří děti prozkoumaly i v herně. Bohužel neměl příliš dlouhého trvání, stačil větší nálet dětí a bludiště šlo k zemi 🙂
Labyrint ještě stojí…
Ke konci herny se mi konečně povedlo děti nalákat na výrobu patinovaného sádrového odlitku. Se sádrou jsou kamarádi, ani pro jednoho z nich to nebyla žádná novinka. Z modelíny stačilo vytvarovat „mističku“, do ní otiskovat připravené dřevěné předměty nebo malovat drátkem, nalít sádru a nechat zatvrdnout. Sádrový odlitek už si samy podle sebe natřely připravenou patinou. Bohužel jsme tradičně nestíhali, patina skončila na igelitovém pytlíku v tašce a na odlitku jí moc nezbylo 🙂
Příprava plastelínové formy
Stačí nalít sádru a nechat zatvrdnout
A nanést patinu na své malé dílko
Pokud Vás zajímá, jak to na herně chodí, velký souhrn je zde.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *