Letenské hřiště Kaštánek Olbrama Zoubka a Evy Kmentové

Letos v září se radnici Prahy 7 povedl majstrštyk – zrekonstruovala jedinečné a neobvyklé retro hřiště s plastikami od sochařské a manželské dvojice Olbram Zoubek – Eva Kmentová. Nečekejte žádný unifikovaný euro plácek s tunou plastových herních prvků, ale poctivý kus betonu, abstrakce a geometrie. Hřiště se ale neobešlo bez nezbytného varování týkající se nesplnění přísných bezpečnostních norem 🙂 Ještě že moji potomci neumí číst, protože bez tohohle prohlášení by jistojistě nemohly na hřišti fungovat 🙂

Zdařilá rekonstrukce hřiště Kaštánek

Při rekonstrukci musely být všechny objekty vyzvednuty jeřábem, původně totiž stály na kovových nohách, pod které se za více než 50 let existence nanesla půl metrová vrstva zeminy. Herní prvky  byly citlivě uvedeny do původního stavu. znovu zabetonovány a natřeny barvami, které nejvíc odpovídají původnímu záměru. Oproti minulému stavu jsou plastiky navíc doplněny o  další dva chybějící autorské projekty a kovové šplhací tyče. Hřiště teď vypadá stejně jako na původních realizačních plánech, které pocházejí z roku 1961. A pochopitelně nechybí ani informační panely popisující historii a rekonstrukci hřiště.

Na obnově prostoru se podílel i sám autor Olbram Zoubek, který bohužel letos v červnu zemřel. Oprava hřiště je tak alespoň malou poctou jeho dílu.

Retro hřiště z 60. let je součástí velkého hřiště zvané Kaštánek, které se nachází na Letné v ulici Nad Královskou oborou. Z tramvajové zastávky Letenské náměstí stačí jít směrem ke Stromovce, z ulice Šmeralova už je na dohled.

Retro vs. moderní

Hřiště Kaštánek kromě betonových plastik obsahuje ve své druhé polovině klasické dřevěné herní prvky – domky s klouzačkami, prolézačky, tabule na kreslení křídou, houpačky, pískoviště, atd… Celý komplex je poměrně rozsáhlý, takže tu naštěstí nechybí ani toalety s tekoucí vodou a dokonce i přebalovací pult. A v létě jsou navíc v provozu i dvě pítka.

A až si na betonových průlezkách děti odřou kolena a roztrhnou kaťata, bude to alespoň s vědomím, že to jsou umělecké odřeniny a šrámy. Protože tohle hřiště za to stojí.

Pro kávomilné rodiče a unavené děti bonusový tip navíc – hned naproti AVU, která s hřištěm sousedí, navštivte Café Lajka. Výborná káva z pražírny Doubleshot za lidových 38 KáČé, výběr dortíků, dětský koutek a na nervy únětické či břevnovské pivo.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *