Planetárium/ Anička a Nebešťánek

Taky s dětmi tak rádi chodíte do kina? Tedy pokud má promítaná projekce hlavu a patu a není to halucinogenní směs nesmyslných obrázků 🙂 Já tedy rozhodně ano. Tím, že moje děti nesledují televizi a pohádky mají puštěné na chvíli večer, je pro ně návštěva kina velkým svátkem. Téčko byl jen jednou, jsou mu tři a ještě to pro něj úplně není. Zato s Éčkem je návštěva kina událost. Většinou to máme jako součást společného dne matka – dcera. Máme společně naplánovaný den, většinou kavárnu, procházku a potom kino. Ideální holčičí rande.
A jedno z těch báječných promítání, na kterých jsme byly všichni společně, nebylo v kině, ale v planetáriu. Poslední záříjový víkend jsem trávila s dětmi v Praze sama, slovo dalo slovo a s mojí kamarádkou K. a jejími dětmi jsme se domluvili na společné návštěvě planetária ve Stromovce. Pro malé děti tu totiž mají báječné dětské pohádkové příběhy.

Letní Anička a Nebešťánek

My zvolili Aničku a Nebešťánka v letní verzi. Podle aktuálního ročního období je planetárium nabízí verzi jarní, letní, podzimní nebo zimní. Všechny díly mají společné hrdiny – holčičku Aničku a jejího malého mimozemského přítele Nebešťánka. Spolu podnikají v létajícím talíři výlety po vesmíru. Jednotlivé díly se ale tématy liší – léto bylo věnováno Mléčné dráze, galaxiím a Polárce, podzim ročním obdobím a střídání dne a noci, zimní část se zaměřuje na Sluneční soustavu, komety a fáze Měsíce a ta jarní zase vznik hvězd a planet a vývoji vesmíru.

Netradiční promítací plátno

Každý film je promítán v hvězdárně ve velkém kulovitém sále, projekce běží po stropě i stranách, umocňuje v dětech celý zážitek. Jedna pohádka trvá cca 50 minut, doporučuje se od 4 let. Náš tříletý Téčko jí zvládl v pohodě, ale velký vliv mělo to, že ho vesmír zajímá a doma se o něm často bavíme. A Éčko byla nadšená. Dozvěděla se spoustu zajímavých informací o souhvězdích letní oblohy, o tom, jak vypadají galaxie nebo jak najít na nebi Polárku a podle ní sever.
Cena je velmi příznivá, dospělý zaplatí 150 Kč, dítě 3 – 15 let 75 Kč a děti do tří let to mají zadarmo.
Modely souhvězdí letní i zimní oblohy

Planetárium a výstava

V předsálí planetária je velká interaktivní výstava o Sluneční soustavě, dobývání vesmíru či černých dírách. Většina exponátů je volně přístupných a nabízí možnost, vyzkoušet si například simulátor jízdy po Marsu nebo Měsíce. Výstavu ocení hlavně starší děti školního věku, ale i předškoláci si tu přijdou na své. Např. jsou tu dobře popsané fáze Měsíce, princip fungování černé díry nebo panoramata z Marsu. 
Model fází Měsíce
Pokud máte doma malého obdivovatele vesmíru a Sluneční soustavy, planetárium je skvělé místo, kde získá spoustu nových informací! My se poslední říjnový víkend chystáme na podzimní verzi Aničky a Nebešťánka.
Model černé díry fascinuje 🙂
Více informací a podrobný program na stránkách planetária.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *