Čteme dětem / Minimax a mravenec

Dnes konečně něco zase z knižního ranku. V létě jsem s dětmi opět shlédla představení divadla KaKá Mravenec a Minimax. A tady je nahlédnutí do její knižní předlohy od Jiřího Dvořáka.

Propojení živočišné a rostlinné říše

Jiří Dvořák vystudoval Českou zemědělskou univerzitu v Praze (ha, kolega zemědělec :-D), příroda je mu více než blízká a v různých formách se objevuje ve všech jeho knihách. Máme doma ještě jeho poslední knihu Zpátky do Afriky! a Šmalcovu abecedu. Úžasné jsou i jeho ostatní knihy, především Jak zvířata spí a Havětník. Jiří Dvořák umí propojit živočišnou i rostlinnou říši a nebojí se věnovat i hmyzu, který je často v dětských knihách opomíjen. Snad kromě notoricky známého Ferdy a Emanuela …

Minimax a mravenec na cestě domů

Půvabná jednohubka Minimax a mravenec je sondou do světa  hmyzu z pohledu dětských očí. Školák Max, syn přírodovědce, se snaží jít ve stopách svého otce. Pořídí si správný věděcký zápisník a prvním objektem jeho bádání se stává mravenec. Tajemným kouzlem se však z Maxe stává miniMax stejné velikosti jako jeho nový kamarád mravenec. Vítr je odnese pryč od domova a oni se musí do večera vrátit zpátky. Společně se vydávají na dobrodružnou cestu a Max může po cestě zúročit všechny své vědomosti. Například jak určit sever, když není po ruce strom obrostlý lišejníkem? Stačí najít rostlinku jménem locika kompasová, jejíž nejdelší listy totiž ukazují ve směru osy jih – sever. Nebo kolik mravenců je třeba k odnesení jedné žížaly? Proč mají mravenci tak rádi mšice? Co se stane cizímu hmyzu, když zabloudí do mraveniště? A jak funguje netopýří ultrazvuk?
Knihu doprovází ilustrace Radany Přenosilové, které se musí líbit snad všem dětem. Barevný, antropomorfní hmyz a roztomilý Max s brýlemi přes půl obličeje, třídní nerd jak vyšitý. 
Příběh ocení především milovníci přírody všeho věku, u nás si jí oblíbily obě děti a to jinak dávají přednost autům a princeznám. Obsahuje správnou dávku napětí, informací a dobrodružství namíchanou do ideální kompozice. 

DVOŘÁK, Jiří. Minimax a mravenec, aneb, Jeden den v říši hmyzu. Ilustroval Radana PŘENOSILOVÁ. Praha: Baobab, 2009. ISBN 978-80-87060-14-8.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *