Výlety / Průhonický park

V Praze bydlím víc než deset let, ale do Průhonického parku jsem zavítala poprvé až letos. Ostuda … vím to. Pořád jsem si říkala, že je to moc daleko a je lepší jet autem (které ale neřídím :-)). Jenže když jsme se přestěhovali na Prahu 4, zjistila jsem, že Průhonický park máme co by kamenem dohodil a na odvoz autem nemusím vůbec spoléhat. Autobus z Opatova sem totiž jezdí několikrát za hodinu a cesta trvá pouhou čtvrthodinku. Za sebe a za děti můžu říct, že se sem brzy vrátíme, protože podzim v tomhle zeleném království bude nádherný.
Trocha dat a informací:
Přírodně krajinářský park o rozloze 250 ha založil v roce 1885 hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca. Využil členité údolí potoka Botiče a jeho přítoků Dobřejovického a Zdiměřického potoka, použil původní domácí dřeviny v kombinaci s dovezenými cizokrajnými dřevinami. Jako základ parkové kompozice založil mistrně volené průhledy. Porosty dřevin, skupiny stromů a keřů střídal s lučními plochami, rybníky, potoky a jejich slepými rameny. Dovedně využil proměnlivost dřevin v různých ročních obdobích. Výsledkem jeho celoživotního úsilí je vrcholné krajinářské dílo světového významu, jež vytvořil vlastním originálním způsobem. Mimo významu umělecko-historického je park cenný i dendrologicky, jako sbírka domácích a cizokrajných dřevin – okolo 1600 druhů. Výjimečná je sbírka rododendronů čítající okolo 8000 kusů ve 100 druzích a kultivarech. Zdroj

Vstup do Průhonického parku je zpoplatněn, za dospělého 80 Kč, děti do šesti let neplatí nic. Hned za vstupem je velká informační tabule s vyznačenými okruhy. Každý si může zvolit trasu podle své chuti a kondice, od dvouhodinové procházky po šestihodinový výlet skrz celý park. Všechny trasy jsou dobře značeny číslovanými sloupy, u vstupu se fasuje mapa, takže ani takový antitalent jako já se nemůže ztratit. Byla jsem tu sama s dětmi, takže jsem pro jistotu zvolila nejkratší okruh s tím, že nebudeme nikam chvátat, vyjdeme si odbočkou na rozhlednu a dáme delší přestávku na jídlo. 
Okruhy parku – Zdroj
Náš nejkratší okruh je modrý, vede kolem rybníka, pod Alpinem (osázené skalnaté partie) až k vyhlídce a přes louky zpět k zámku. Trasa by měla mít pouhé 2,5 km, my to se všemi zastávkami na jídlo, lezením po stromech, odbočkou na rozhlednu, pozorováním motýlů, ryb a rostlin a házení mkamínků do vody ušli za 2,5 hodiny.

Celý park má 250 hektarů a i když bylo parkoviště před vstupem plné, za celou dobu jsme potkali pouze pár lidí. I za lepšího počasí nebo v jarním období kvetení rododendronů, které jsou největší tahák na návštěvníky, tu je klid, žádné davy nebo tlačenice.

Podzámecký rybník

Lávky a malé umělé vodopády jsou všude
Po celém parku jsou umístěny informační tabule s audionahrávkami o historii parku, i o jeho botanických zajímavostech. Byli jsme tu v půlce června, většina květin a keřů už pomalu odkvétala, ale i tak jsme si tu druhovou biodiverzitu pořádně užili. Děti by donekonečna pozorovaly velké množství motýlů, brouků nebo hemžení na obřím mraveništi.

Včela medonosná

Babočka admirál

Babočka paví oko

Sledování života mravenců

Při cestě zpět k zámku je potřeba naházet všechny kamínky z okolí do vody, zkontrolovat obří kapry v Podzámeckém rybníce a pak hurá do kavárny na zmrzlinu. Ta je umístěna přímo na nádvoří, za hezkého počasí se může sedět venku v podloubí. To se nám poštěstilo, ukořistili jsme poslední volný stolek a u kávy a zmrzliny jsme se mohli kochat krásou zámku nebo odběhnout přes nádvoří k balustrádě a vyhlížet do okolí.

A na úplný závěr nesmí chybět zastávka u zámecké fontánky, ve které plavou barevní koi kapři. Být větší teplo, tak lovím děti z fontánky i s rybami.

Praktické informace závěrem:

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Výlety / Průhonický park

  1. Ještě že nejsem limitována víkendy, většinou tyhle profláklá místa navštěvujeme přes týden. Ať žije rodičovská dovolená 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *