Čteme dětem / Nela a růžová velryba

Knihu Nela a růžová velryba od slovenské autorky Márii Lazarové jsem kupovala popravdě především kvůli ilustracím od Andrey Tachezy. Ta patří mezi mé TOP dětské ilustrátory a pro knihy s jejími kresbami  chodím do knihkupectví cíleně. Ani tahle publikace nebyla zklamáním nejen po stránce výtvarné ale i obsahové. 

Nela je malá holčička žijící s rodiči ve velikém domě u moře. Jejím jediným přítelem je kocourek Rek. Nela, toužící po přátelství, se jednoho dne skamarádí s malou růžovou velrybou Lily. Ta je kvůli své neobvyklé barvě v moři stejným samotářem jako Nela na souši. Jediným jejím kamarádem je velrybí kluk Tomík, který má kolem očí skvrny připomínající brýle. 
Jenže jednoho dne Lilyina maminka uvízne na mělčině a Lily s Tomíkem se vydávají na dobrodružnou cestou za její záchranou. Před Nelou stojí těžká překážka – musí přesvědčit rodiče, že velryby ve zdejším moři skutečně žijí a potřebují jejich pomoc.
Velrybí i lidské děti objevují pestrost mořského světa, potkají se s želvími dvojčaty Martou a Magdou, které si vzájemně dokončují věty, nerudnou chobotnicí Dalílou, které se nesmí říkat „teto“ (ale která vlastně nakonec vůbec nerudná není) nebo s rybkou klaunem očkatým, který se nejmenuje Nemo :-).
Příběh nepostrádá notnou dávku vtipu a humorných situací a především velké poselství o tom, že přírodu je třeba chránit, nemáme druhé soudit podle prvního dojmu a že přátelství nakonec překoná všechny překážky. 

LAZÁROVÁ, Mária. Nela a růžová velryba. Ilustroval Andrea TACHEZYOVÁ, přeložil Lucie ŠAVLÍKOVÁ. Praha: Mladá fronta, 2017. ISBN 978-80-204-3847-8.
Ke koupi ZDE
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *