Výlety / K prameni Labe

Kvůli plánované letní rekonstrukci bytu nás letos nečeká žádná velká dovolená, ale jeden červnový týden vyrážíme alespoň do Krkonoš. Společně s několika spřátelenými rodinami máme naplánované výlety v jejich západní části – pramen Labe, Mumlavské vodopády a rozhledny.
První den je volnější, trávíme ho na cestě z Prahy a v liberecké ZOO. Druhý den dovolené vyrážíme jako singl rodina na nejdelší výšlap – k prameni Labi, přes Labskou louku do Horních Míseček. Celkem necelých 10 km. Nic náročného pro běžného turistu, pro děti ve věku 3 a 5 let tak akorát.

Do Horních Míseček jedeme autem, pod Jilemnickou boudou je velké záchytné parkoviště (100 Kč/den). Tady necháme auto a vyvážíme se kyvadlovým autobusem k Vrbatově boudě. Autobus jezdí jednou za hodinu a vyplatí se přijít hodně s předstihem. Přes prázdniny a o víkendech se může lehce stát, že se do autobusu prostě nevejdete. My jsme tu s časovou rezervou 35 minut a i tak si děti s bídou sednou.
Z Vrbatovy boudy vyrážíme na Labskou boudu. Cesta je kamenitá s písčitými úseky, dlouhá cca 2,5 km, pro kočárky nevhodná. Občas jsme sice pár odvážlivců potkali, ale cesta se jim brzy proměnila v posilovnu. My máme naštěstí s sebou pro děti 2 ergonomická nosítka – české KiBi a šité Maked by Luccy.

Po cestě je několik krásných vyhlídek do Sedmidolí a na Sněžku. Z Pančavské louky sem přitéká Pančavský potok, který padá přes hranu Labského dolu do Pančavské Jámy a tvoří 140 m vysoký vodopád. Cesta vede přímo přes potok, děti ho využily pro krátké osvěžení. Navíc je celá trasa lemovaná zbytky vojenského opevnění a některé bunkry se dají prozkoumat. 
Osvěžení v Pančavském potoce

Ambrožova vyhlídka a Pančavský vodopád
U Labské boudy dáváme delší přestávku na svačinu a ochutnáváme pivo Paroháč z pivovaru na Luční boudě. Sem došly obě děti po svých, bez výrazných známek únavy, i když je terén pro ně náročnější. Z Labské boudy je to k prameni Labe jen kousek, cca 1 km. Na záda už musím nahodit skorotříletého T., potřebuje si dát svůj poobědový spánek a mírné stoupání k prameni absolvuji se zátěží na hřbetě. U pramene je tradičně přelidněno, i když je všední den a hlavní letní sezona ještě nenastala. Bohužel se zde sešlo několik školních výletů, takže fotku u skruže v rašeliništi oželíme a fotíme se jen u erbů měst, kudy Labe protéká.
Pramen Labe

Povinné selfíčko na prameni Labe 🙂
Trasa přes Labskou louku k rozcestí U Čtyř pánů je naštěstí liduprázdná, většina turistů se vrací k Labské boudě a odtud zpět do Míseček. Státní přírodní rezervace Labská louka je porostlá hlavně klečí a trávou smilkou tuhou, stín tu tedy opravdu není, takže hlavně mazat opalovacím krémem. Můj krk a ruce by mohly vyprávět 🙂 Mladší syn usíná v nosítku a starší dcera se přesouvá na rozcestí U Čtyř pánů do druhého nosítka na záda k Chlapovi. Nechá se vynést do kopce na Vrbatovo návrší a dál až do Míseček pokračuje pěšky.
Po cestě na Vrbatovo návrší 

Velevzácný okamžik – obě děti se nesou v nosítkách

Pančavská louka

Pančavská louka
Cestou míjíme bývalé Jestřábí boudy – zaniklou skupinu krkonošských bud. které byly v roce 1986 strženy. Tady začínáme sestupovat po úzké lesní kamenité cestě do údolí a celá trasa končí u Jilemnické boudy v Horních Mísečkách.
Bývalé Jestřábí boudy
Celý výlet nám trvá cca 5 hodin včetně všech přestávek na jídlo a focení. Starší E. ve svých pěti letech ušla až na jedno stoupání trasu sama. Mladší T. si dal hodinového šlofíčka na zádech, ale minimálně půlku ušel po svých. Na jejich věk je to pěkný výkon a rozhodně to nejsou žádní lenoši 🙂
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

4 thoughts on “Výlety / K prameni Labe

  1. Není vůbec zač. Musím do do oblíbených uložit Váš blog, inspirace kam se vypravit na výlet a co si přečíst nemám nikdy dost 🙂

  2. Dobrý den,jsem ráda že jsem vás objevila.Prosím,komentovala jste u Mynny brokolicový "chleba",máte nějaký tip na zeleninové ála chleby?Prosím,podělíte se?Děkuji.Val

  3. Dobrý den, ten brokolicový od Myyny jsem dělala včera a je výborný. Obecně teď nejvíc doma děláme květákové nebo cuketové placky – rozmixovat/nastrouhat zeleninu + vejce + sůl + pepř + nabobtnané lněné semínko/chia a peču v troubě nebo na grilu. A jeden vynikající LC chléb najdete na blogu Janiny Cukrfree https://cukrfree.cz/chleba-nechleba/
    I na paleo blozích je receptů pro inspiraci hodně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *