Výtvarná herna / S ním sním

Po hooodně dlouhé době se mi povedlo vypravit se na výtvarnou hernu ve Veletržním paláci jen se starší dcerou. Občas je to potřeba, takový holčičí příjemně strávený čas, nerušený výkřiky „hele, míchačka, hele, minicooper, hele, fordík„. Mladší syn zůstal doma spící a my si mohly užít dámské odpoledne. A že to byl hodně veselý čas mi bylo jasné hned od začátku, protože hlavním tématem byl cirkus a Mark Chagall (1887 – 1985).

V Čechách se nachází pouze jeden jediný obraz běloruského malíře židovského původu Marca Chagalla. A to malba Cirkus, která je součástí stálé expozice a jejíž pojistka je stanovena na výši přes 100 milionů korun. V roce 2014 byly jeho grafiky Starého zákona součástí velké výstavy Chagall/Reynek ve Valdštejnské jízdárně. Kdo výstavu navštívil, jistě se mu pevně vryla do paměti – kontrast židovského (Chagall) a křesťanského (Reynek) byl pozoruhodný.
Marc Chagall – Circus (1927)

Začínáme hned cirkusově – akrobatky/barbíny je potřeba nastrojit do lesklých oblečků z alobalu a vyzkoušet s nimi pár triků na vysuté hrazdě. A že to tedy pěkně lítalo 🙂

Marc Chagall velice často maloval květiny – barvy, krátké tahy a fantazie. V herně byla otevřená celá květinová laboratoř s několika výtvarnými technikami. Při první se na namočenou čtvrtku ze slánek sypal pigment, barvy se rozpouštěly a vpíjely do sebe. Tím vznikaly úžasné obrazce. 
Další přišly na řadu bubliny, které se E. tedy vůbec nepodařilo pochytat. Ve vodě byl nalitý jar a rozpuštěný červený inkoust. Každý si brčkem nafoukal bubliny a ty „posbíral“ na čtvrtku. Po zaschnutí otištěné bubliny zanechaly kruhové stopy. Tuhle výtvarnou techniku E. zkoušela už v minulých hernách s černou tuší a dařilo se jí výborně. Tentokrát se jí bohužel nepodařilo vytvořit ani jeden otisk a ani ostatní děti neměly velký úspěch. 

Na posledním stanovišti květinové laboratoře se přes voňavý černý bez rozprašovačem stříkala žlutá, zelená a modrá barva. Bohužel tohle jsem nestihla vyfotit, ale po zaschnutí výtvory dětí vypadaly opravdu zajímavě. 
Aby to v herně nebylo jen o barvách a květinách, bylo potřeba se i trochu cirkusově vyřádit. Třeba jako provazochodkyně s deštníkem nebo jako krasojezdkyně 🙂
            
Poté co byl divoký oř zkrocen a akrobatka se vrátila nohama na zem, šla se E. věnovat své oblíbené výtvarné technice – frotáži. Papírová figurka akrobata se nastavila do libovolné pozice, na ni se přiložil papír a pomocí měkkých uhlů se přenesla jeho struktura na papír. 
Tohle byla poslední herna pololetí, další bude až v září a všichni tři se těšíme na nová témata. 

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *