Čteme dětem / Justýnka a asistenční jednorožec

Justýnka je malá školačka, která trpí zcela netypickou chorobou – akutním nedostatkem fantazie. Jednoho dne dostane od doktora Dulíka zvláštní lékařský předpis – maminka jí v lékárně vyzvedne asistenčního jednorožce Huberta 🙂 Mluvící jednorožec, který mimochodem snídá pouze jídlo v barvách duhy a chybějící barvy doplňuje pastelkami, se stane Justýnčiným průvodcem na cestě k získání ztracené představivosti. Navštíví spolu Basničkystán, ve kterém se mluví pouze ve verších a teče v něm řeka Slov, ocitnou se v Justýnčině školním výkresu, v mýdlové bublině odletí na výlet na planetu Fantazie, kde se dívenka setká se i svojí imaginární kamarádkou. Jenže Hubert bude se muset za šest dní vrátit do lékárny ve Fialkové ulici. Bude tak krátká doba stačit na Justýnčino vyléčení?

Příběh z pera Kateřiny Maďarkové je jemný, vtipný a neuvěřitelně čtivě napsaný. Srší z něj fantazie, láska k dětskému světu a respekt k dětské duši. Život bez bujné představivosti by byl prostě velká nuda. 

Snové ilustrace má na svědomí mladá inspirativní umělkyně Léna Brauner, která se dostala do širšího podvědomí především portréty ze zbytků jídla nebo kávy. Vznik ilustrací do knihy bylo možné sledovat live na jejím instagramu, vidět celý proces vzniku některého z obrázků bylo fascinující.

Nakladatelství Albatros knihu doporučuje pro děti od 9 let, u nás absolutně okouzlila starší pětiletou dceru a myslím, že i čtyřleté děti zvládnou příběh bez problémů pochopit. 
Pro mě osobně je Justýnka a asistenční jednorožec zatím nejlepší beletristickou knihou tohoto roku a ještě o ní určitě uslyšíme. 

Knížka v sobě navíc nese jedno velké poselství pro rodiče – neberme dětem jejich svět, ponechme je jejich hrám a fantazii a dovolme jim stát se našimi asistenčními jednorožci.
Jeden Hubert visí i u nás na ledničce 🙂
Knihu vydalo nakladatelství Albatros, ke koupi na jejich stránkách ZDE
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Čteme dětem / Justýnka a asistenční jednorožec

  1. Zajímavé… zvláštní, že Albatros doporučuje od 9ti let. Jsem zvědava, co na to řekne moje čtyřletka a sedmiletá. Díky za tip.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *