Výtvarná herna / Uhel, noha, přední, zadní

Další čtvrtek a další výtvarná herna v Národní galerii, tentokrát věnovaná sestrám Válovým. Dvojčata Jitka a Květa absolvovaly ateliér Emila Filly, tvořily v rodném Kladně a věnovaly se především figurální tvorbě. Pro Jitku Válovou jsou typické obrysy útlých protáhlých postav, pro Květu spíš mohutné až robustní zevnějšky. Obě patřily k nejvýznamnějším výtvarnicím druhé poloviny 20. století. 

Obrysy „rozevlátých“ kolemjdoucích postav si děti zkusily zachytit kresbou bílým fixem na sklo. Sice to svádělo k obkreslování rukou nebo malování princezen, většina se kupodivu držela zadání. Starší velmi mile překvapila, když na sklo zvěčnila mě s foťákem a brýlemi 🙂 

Stejný motiv dlouhých nepravidelných linií, větví kymácejících ve větru se objevil i na dalším stanovišti. Zde se uhlem na dlouhé tyčce obkreslovaly přírodniny a děti vytvořily velké společné dílo. Udržet dlouhou rovnou linku bylo opravdu náročné, obkreslené větve tak opravdu vypadaly jako zmítané bouří.

K dispozici byly i oblíbené stínohrátky …
Co zaujalo mě a i obě děti asi nejvíce, bylo sestavování vlastního obrazu a práce s perspektivou. Do připraveného rámečku si každý naistaloval buď předem připravený vystřižený kopec nebo si vytvořil nový. Pomocí dvou figurek různé velikosti se měnila perspektiva obrazu – malý člověk na kopci vypadá, jako kdyby stál daleko. Velká postava na stejném kopci vypadá blízko. Kompozice se mohla dotvořit dalšími materiály – provázky, různými kusy kartonů..

Poslední větší akce byla příprava podkladu na barvení. Na čtvrtku se nastrouhaly zbytky pastelových kříd a smetáčkem rozetřely po celé ploše. Děti tak vytvořily matný pudrový podklad, na který si z malých sáčků s ustřiženým rohem vylévaly linie černé nebo žluté barvy. 
V týdnu od 13. 3. se herna nekoná, v galerii vrcholí přípravy na nadcházející výstavní sezónu, takže zase za 2 týdny na viděnou. 
Pokud by Vás herna zaujala, aktuální program najdete na facebookových stránkách Národní galerie dětem a Otevřená výtvarná herna. A samozřejmě na stránkách Národní galerie. Hernu můžete navštívit každou středu (15:30-16:45) nebo ve čtvrtek (10:15-11:30 nebo 15:30-16:45).
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *