Výtvarná herna / V kostkovaném županu..

Nové téma výtvarné herny v Národní galerii bylo inspirováno díly polského umělce Henryka Stazewskiho. Ten často tvořil v županu, které mu ladilo k aktuálně rozpracovanému dílu. Proto název dílny více než odpovídá realitě. Tato herna byla čistě geometrická, plná čar, kruhů, pruhů, jednoduchých barev a jejich kombinací. Díky bílému županu si děti mohly i vyzkoušet, jaké to je „rozpustit“ se v projekci.

              
       


Na řadu přišlo i vyšívání geometrických obrazců…

… vytváření nových instalací pomocí magnetické tabule…
¨
… nebo lepení geometrických obrazů.
Aktivita, která měla tentokrát u našich dětí (a nejen u nich) jednoznačně největší úspěch, byla velmi efektivní a jednoduchá. V zapůjčeném županu si mohly vyzkoušet, jaké je to splynout s promítanou světelnou projekcí. K dispozici bylo několik filtrů, barevných i černobílých, ty barevné jsem bohužel nestihla vyfotit, děti se chtěly věnovat další činnosti.

V herně bylo aktivit ještě mnohem více, na své si přišla malá batolata i velcí předškoláci.
¨

Výtvarné herny ve Veletržním paláci navštěvuji s dětmi pravidelně druhým rokem a rozhodně nemáme v plánu s tím přestat. Panuje tu atmosféra svobody a vzájemného respektu, fantasie dětí tu nemá žádné hranice, Děti mají možnost vyzkoušet si velké množství výtvarných technik, od vytváření vlastních instalací z umělých či přírodních materiálů, kresbu čímkoliv (třeba i bublinami z temper) či práci se sochařskou hlínou. 
Závěrem musím poděkovat Kláře Hruškové Smyczkové a Idě Muráňové za skvěle připravenou hernu a za to, že jsou vždy k dispozici s radou či pomocí.
Pokud by Vás herna zaujala, aktuální program najdete na facebookových stránkách Národní galerie dětem a Otevřená výtvarná herna. A samozřejmě na stránkách Národní galerie. Hernu můžete navštívit každou středu (15:30-16:45) nebo ve čtvrtek (10:15-11:30 nebo 15:30-16:45).

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *