Ekologické okénko/ Láhev na pití

Nutnost omezit spotřebu i výrobu plastu je stále aktuálním tématem. Nadprodukci PET lahví může každý z nás jednoduše regulovat používáním ekologičtějších variant – vlastních lahví na nápoje. Mě poslední měsíc dělá venku i v práci společnost skleněná lahev Dopper, která ve svém minimalistickém designu nezapomíná především na funkčnost.

Ať se chystám kamkoliv mimo domov – do práce, s dětmi na hřiště i na kola, cvičit, na výlet… – nikdy mi s sebou nesmí chybět základní tři věci. Respirátor, kniha a lahev na vodu! Mít u sebe za každé příležitosti čistou vodu, mě naučily hlavně děti. Záhadně mají žízeň hned, jak za námi zapadnou dveře domova, nebo si potřebují opláchnout ruce či rozbité koleno.

Otestovala jsem už mnoho lahví různých velikostí, tvarů, materiálů, pítek i značek. Zkušenostmi jsem si vyprofilovala klíčové vlastnosti, které u lahve potřebuji a přes které nejede vlak:

  • neteče! – zní to sice banálně, ale několikrát se mi stalo, že mi voda natekla do věcí v batohu. Poté, kdy jsem přišla na jógu a odcvičila hodinu v mokrém tričku, letěla lahev jedné renomované značky do koše. Kvalitní těsnící uzávěr je pro mě alfa a omega.
  • dobře se myje – na to, abych doma lahve čistila štětkou nebo rozebírala komplikovaná pítka, už jsem prostě líná. Ty doby, kdy jsem večer co večer vatičkami do uší čistila 3 sportovní uzávěry (dvě dětské a jedna moje), už nehodlám podstupovat. Může lahev do myčky? Hurá, jsem váš člověk!
  • nezapáchá – Nevypitou vodu liji doma do pokojovek a lahev nechávám přes noc stát na lince. Občas se mi stane, že ji zapomenu v batohu do druhého dne. V některých plastových lahvích mi voda během pár hodin začala nevábně „vonět“. Pokud v ní zůstal čaj nebo ředěný mošt, pomohlo jedině vyčistit horkou vodou a kyselinou citronovou. Toto se mi stává ale výhradně u plastových lahví, sklo je naštěstí výjimka.

  • materiál – přes všechna ta krásná slůvka o nezávadnosti zdravotnického plastu a BPA free, umělá hmota je pro mě poslední volba. S nerezovými lahvemi mám já sama osobní problém, voda z nich mi nechutná a cítím z nich kovovou pachuť. Na prvním místě volím vždy sklo – voda z něj není cítit, dá se donekonečna recyklovat a na jejich kvalitu nepůsobí zub času.

Skleněná lahev Dopper

Vybrat si na eshopu Econea jednu lahev, nebyl úplně jednoduchý úkol. Chtěla jsem ale vyzkoušet nějakou méně známou značku, která nemusí být v podvědomí uživatelů tolik oblíbená. Po všech předchozích zkušenostech s lahvemi jsem automaticky zamířila do kategorie „Skleněné lahve na vodu“.

Lahev Dopper mi padla do oka na první pohled – splňuje moje požadavky na vzhled, nemá žádné pítko, které by vyžadovalo čištění a borosilikátové sklo je vhodné do myčky.

Praktický celek

Mé marnivé já si pochvaluje celkový minimalistický design lahodící oku. Lehce futuristický vzhled prostě zaujme na první pohled… Samotná lahev Dopper se skládá ze tří částí – skleněné tělo a plastové dvojdílné šroubovací víčko.

To slouží jako pohárek, který tvarem připomíná kalíšek na vajíčko 😀 To sice za chůze nikdo neocení, ale pro mámy dětí je to skvělý pomocník na hřiště nebo svačiny venku. Má malý objem, tím pádem odpadá složité přelívání nápojů zpět do lahve a dostatečně stabilní nožičku.

Pokud nepotřebujete vy nebo děti pít z pohárku, stačí odšroubovat vršek a máte klasické hrdlo. Žádné komplikované mytí, žádná zákoutí, kde zůstávají usazeniny z nápojů. Ono to zdánlivě vypadá jako zbytečnost, ale pokud si budete v lahvi nosit ochucené nápoje, čaje nebo smoothie, dřív či později narazíte na úskalí důkladného čištění.

Plusové boty má Dopper resp. Econea za balení lahve. Krabice sice vypadá jako proklad na vajíčka, ale je z recyklovaného papíru, stejně jako zbytek obalového materiálu, ve kterém mi lahev přišla. Mám ráda, když je vidět, že i nad balením zásilky někdo přemýšlí a dokáže spojit ekologii a funkčnost.

Obstála lahev v zátěžovém testu?

Lahev Dopper jsem nešetřila, posloužila mi jak v kanceláři na stole, jako připomínka dodržování pitného režimu, i s dětmi na hřišti (na výlety už by to chtělo větší objem. Nosím ji i v batohu na běhání s vědomím, že skleněná lahev představuje zátěž navíc, její objem 400 ml je pro moje „sportování“ naprosto dostačující. Silikonové těsnění drží, lahev vzhůru nohama v batohu neteče a po celou dobu denního testování (cca měsíc) jsem se nedočkala žádného mokrého překvapení.

Schválně jsem nechala v lahvi stát dva dny černý čaj s citrónem, stačilo nechat lahev projet jedním cyklem v myčce a byla zase jako nová. Bez usazenin, bez zápachu. S leskem jako blesk! O vodě ani nemluvím, v tomhle je sklo nepřekonatelné.

Trvanlivost lahve raději úmyslně pokoušet nebudu 😀 V tomto směru budu důvěřovat deklaraci výrobce i prodejce o odolnosti materiálu. Tento týden ji E. nosí do školy, právě kvůli jednoduché manipulaci a pohárku na pití. Myslím, že běžný školní provoz ve třetí třídě poslouží jako dostatečná zátěžová zkouška. Nicméně co se týče škrábanců nebo změně barvy vlivem mytí myčky, i při denním provozu je lahev stále jako nová.

Abych nebyla jen sluníčková, lehké rozčarování pro mě znamená Čína jako země původu. Když pominu ekologickou stopu dopravy z Asie do Evropy, jsou to právě pracovní podmínky i geopolitický vliv Číny. Nicméně Econea na svých stránkách hovoří o zodpovědné výrobě, i v Číně je možné dosáhnout férových podmínek pro zaměstnance. A doprava je řešena s využitím obnovitelných paliv. Sice jsem stále velmi opatrná co se týká produktů z této provenience, je to ale kompromis, nad kterým zamhouřím oko.

Dnes už mi přijde úplně normální chodit po městě s vlastní lahví na pití a situace, kdy jsem nucena koupit jednorázovou plastovou lahev bych za poslední roky spočítala na prstech jedné ruky. Společně s látkovou nákupní taškou je to opravdové minimum, co může každý udělat na cestě k omezení vlastní produkce odpadu. Protože jak známo, nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne.

Moc děkuji eshopu Econea za možnost vyzkoušet si další dostupnou ekologickou variantu lahví, kterou jejich obchod nabízí.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *