Opičí zoo Apenheul

Jet do Holandska ve mě vyvolává stejný pocit jako vracet se domů. Tahle země má pro mě velké kouzlo, necítím se tu jako vetřelec, ale jako vítaný turista. Poprvé bereme dodávku, kam se vejdeme pohodlně všichni čtyři a veškerá naše bagáž. Při plánování cesty bereme v potaz nejen klasické místní taháky, ale i naše zájmy a věk, rozuměj, aby si užily nejen děti, ale i rodiče. Jedním z prvních trumfů, které jsme vytáhli z rukávu, byla opičí Zoo Apenheul.

Poprvé jsem Apenheul navštívila ve třetím ročníku na VŠ, kdy jsme s kamarádkou podnikly cestu po holandských zoo za účelem sběru dat o enrichmentu orangutanů. A kde jinde pozorovat primáty než v tady! Tahle Zoo se totiž pyšní mnoha TOP, která jiné zoo nemají. Všichni místní obyvatelné žijí v co nejvíce přirozeném prostředí, bez mříží a často i v těsném kontaktu s návštěvníky.

Zoo bez mříží

Zoo byla otevřena v roce 1971 jako úplně první zahrada, s filosofií „zoo bez mříží“. Díky vytvořeným velkým a členitým ostrovům nejsou potřeba mříže, ohradníky ani zábrany. Každá skupina primátů má pro sebe vytvořený velmi benevolentní prostor s dostatkem vegetace i úkrytů.

Naopak jiné druhy zvířat, hlavně poloopice (lemuři) a kotulové se mohou pohybovat ve vymezených částech Zoo úplně na volno. A je vidět, že přítomnost lidí velmi vítají a je pro ně běžnou součástí života. Nikde jinde na světě nenajdete zoologickou zahradu, kde se mezi návštěvníky pohybuje tolik různých druhů primátů.

S opicemi i bez

Pokud nemáte batohy a kabelky na zip, po příchodu do Zoo vyfasujete slušivé zelené tašky, do kterých si dáte veškeré věci. Zvědaví kotulové mají totiž velmi nenechavé prstíčky a moc rádi si prohlížejí obsah tašek. A lezou do kočárků… A po lidech… Kdo bude mít trpělivost, zažije setkání s kotuly opravdu z očí do očí. Jen pozor, hlazení zvířátek zakázáno!

Kvůli volnému pohybu zvířat je zoo Apenheul členěná na části, kam primáti přístup nemají, návštěvníci se tu mohou najíst a odpočinout si a funguje to tu jako klasická zoo. V částech, kde je umožněn volný pohyb mezi zvířaty, jsou opatření samozřejmě jiná – nehladit, nekrmit, nesahat a respektovat jejich přirozený prostor.

Všechny části Zoo jsou doplněné o interaktivní a edukativní panely, tak jak je to běžné všude. Největší tahák je ale zrekonstruovaná expozice u goril, kde se dozvíte, jak jsou mláďata podobná svým rodičům, jak by to vypadalo, kdyby se děti chovaly jako gorilí mláďata, jak smrdí dominantní samec nebo jak tihle primáti umí běhat rychle.

Koho v opičí Zoo Apenheul neminout?

Najdete tu přes 40 druhů zvířat z Afriky, Asie a Jižní Ameriky včetně kapybar a papušků. Kromě již zmiňovaných kotulů, goril nebo lemurů, které potkáte na chodníku, v Apenheulu žije velká rodina orangutanů, chápanů, gibonů, chvostanů i bonobové. Z přibližně 300 jedinců primátů se víc než polovina potuluje po zoo volně.

Kromě volně pohybujících se opic bude pro děti (i rodiče) vděčné pozorování skupiny goril, která se nachází až ke konci zoo. V rámci enrichmentu (obohacení prostředí) je na jejich ostrově pořádáno divácky populární krmení, kterého se gorily ale nemusí zúčastnit, pokud nechtějí. Nutno říct, že většina z nich se těší na pamlsky a zpestření dne a nenechají si tuto kratochvíli utéct. Z Apenheulu pochází například samice Kijivu a Shinda, které žijí v pražské zoo. Dodnes tu žije Shindina babička.

Ti, kdo vyhledávají nějaké zajímavosti nebo je primáti a jejich etologie zajímá víc do hloubky, jistě nevynechají expozici šimpanzů bonobo (Pan paniscus). Tento druh byl objeven až v roce 1928 jako jiný druh rodu šimpanzů. Tím prvním je známější šimpanz učenlivý, který je běžně k vidění v českých zoo. Oba dva druhy jsou nejbližší příbuzní člověka, genetická shoda je udávána na 98,4 % DNA.

Proč je ale bonobo tak zajímavý? Protože jako jediný živočišný druh má sexualitu stejnou jako člověk, vyznávají mír a volnou lásku. V sexu si nevybírají, běžné jsou interakce samice-samice, samec-samec, samice-samec. Často se líbají, vodí za ruce, praktikují orální sex. Sex je pro ně prostředkem na uklidnění, usmíření i cestou k manipulaci s ostatními. O etologii bonobů bylo napsáno několik publikací a všechny se shodují v tom, že z hlediska sexuálního chování má bonobo k člověku nejblíž.

Překvapení na konec

V Zoo Apenheul je rodina na prvním místě, na každém odpočinkovém místě najdete nejen občerstvení, ale i krásná dřevěná hřiště. Největší překvapení ale čeká na konci u východu – obří tradiční kolotoč, který se inspirován oblastí Amazonie. Projet se můžete na papoušcích, rybách, tygrovi nebo opicích. Kolotoč je pro všechny návštěvníky zoo zdarma 🙂 Naše rodina není úplně pouťový typ, ale tuhle jízdu si děti opravdu užily.

A komu by zoo nestačila, může využít ještě překrásný park Berg en Bos, který je otevřen o hodinu déle než zoo a platí do něj stejná vstupenka.

Praktické informace

Kde: JC Wilslaan 31, Apeldoorn

Kdy: 30 a 31. března, 6. dubna až 3. listopadu

Pondělí až neděle 9:00 – 18:00

Za kolik:

děti: do 2 let zdarma, 3 až 12 let 19,5 euro

dospělí a mládež od 13 let: 23 euro

Při koupi vstupenky předem přes internet sleva 5 euro na každého!

Parkování: parkoviště se nachází hned u vstupu do parku Berg en Bos, 8,8 euro/den

Zoo je uvnitř parku, cca 15 minut chůze od parkoviště. Parkovné se platí v automatu pouze kartou.

Web: ZDE

Kočárky ano, kola a psi ne.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *