Čteme dětem / Kamínek

Občas se mi stane, že děti v knihovně narazí na starší knihu, která se nenápadně krčí zapomenutá v regále a doma se při jejím čtení ukáže, že je to opravdový skvost. Přesně tohle byl případ knihy Michaely Fišarové – Kamínek, která zcela nepovšimnuta vyšla u Albatrosu už v roce 2017.

Neobyčejně obyčejný příběh

U mnoha dětských knih si říkám, jak moc překombinované zápletky a příběhy autoři vymýšlí. Kde čerpají svoji inspiraci? Kde se berou náměty na hlavní hrdiny? Princezny, velryby, víly, draci… to vše už jsme v nějaké podobě četli. Michaela Fišarová se držela doslova u země, pro svoji knihu si zvolila to, co nás obklopuje denně venku a rodiče menších dětí i doma, v pračce, v kapse, batohu i kabelce… Jejím hrdinou je prachobyčejný kamínek, tedy vlastně Kamínek – cestovatel. 

Z pláže až na druhý konec světa

Napadlo vás někdy, co všechno musely zažít a odkud k nám přicestovaly kamínky, které si děti tak rády nosí po kapsách domů? Byla jejich cesta dlouhá? Kolik rukou před námi je pohladily a potěžkaly? Autorka si vzala do hledáčku jeden malý valounek a na jeho příběhu ukazuje dětem, jak se mohou neživé věci pohybovat po celém světě aniž bychom si toho všimli.
Máme tu čest sledovat krátký úsek životní poutě Kamínka – cestovatele, která začíná na pláži, kde si ho do kyblíčku vloží malé dítě. A už se veze – autem na zahradu, do terária k želvě, do popelnice i na chodník… Někde se zdrží jen pár dní, jinde mnoho měsíců.
Kamínkův svět není prázdný, kromě lidí, tedy hlavně dětí, se po cestě setkává s dalšími většími i menšími kameny různých povah. Sám Kamínek je velmi srdečné a veselé povahy, jeho noví přátelé pro to však nemají někdy pochopení a tak se učí jeden od druhého – toleranci, umění naslouchat tomu druhému, laskavosti i přijetí ostatních takových, jací jsou. Možná to zní jako moralizování, ale autorka tyto i pro malé čtenáře důležité vlastnosti dokázala tak skvěle ukrýt do příběhu, že to působí velmi lehce a nenuceně.
Na nudu si na svých cestách Kamínek rozhodně stěžovat nemůže. Když se ocitne v lapači snů, jeho pýcha a blaženost nezná mezí. Ale ani tady jeho cesta nekončí. S lapačem se dostane dokonce až do letadla a na jiný kontinent. A další dostaveníčko? Prašná horská cesta a nakonec i lavina… Za sněhové nadílky už to není daleko k dětem, které použijí Kamínka jako oko sněhuláka.
Kamínkova cesta, tedy alespoň ta knižní, se pomalu blíží ke konci. Ještě ho čeká jízda na koni, zastávka v labyrintu, kde se seznámí s mnoha dalšími oblázky a vyposlechne si jejich originální životní příběhy. Finální destinaci, kde najde svůj (dočasný) domov, si budete muset už přečíst sami 🙂
Líbivé ilustrace pocházejí od Markéty Vydrové, známé a oblíbené dětské ilustrátorky. Ta se neveze na současné populární vlně minimalismu a akvarelu, možná proto je u dětí tak milovaná a především rozeznatelná na první pohled. Jakmile děti knihu otevřely, hned mi hlásily, že „jí kreslila stejná paní jako Rokovy výlety a skřítka Šalvěje“. Její barevné, střepaté a okaté postavy si nelze splést s jiným ilustrátorem.

Michaela Fišarová dokázala ve své knize vystavět uvěřitelný příběh plný humoru, laskavosti, lásky k přírodě a touze po poznání světa, která ukáže dětem, že se vyplatí dívat se kolem sebe, protože každá věc má nějaký svůj příběh. 

Jen pozor, po přečtení hrozí reálně riziko, že vám děti začnou domů nosit větší množství šutrů 🙂


FIŠAROVÁ, Michaela. Kamínek. Ilustroval Markéta VYDROVÁ. V Praze: Albatros, 2017. ISBN 978-80-00-04908-3.

Ještě nekončíme… Dohnala mě doba digitální a kromě Instagramu už blog najdete i na Faceobooku –

https://www.facebook.com/maleeradosti/

Kromě odkazů na články se budu snažit podělit o zajímavosti nejen z knižního světa, ale i o klasických rodičovských radostí a starostí…

————————————————————————————————————————–
Toto není sponzorovaný článek
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *