Virtuální knihovna BOOKO do mobilu i tabletu

Jedno z nejčastějších klišé dnešních dětí a dospívajících zní:

„Ty děti dneska vůbec nečtou, jenom koukají do mobilů“

Jak to mají děti se čtením?

Popravdě si myslím, že to není tak úplně pravda. Když si vzpomenu na svoji základní školu, děti, kteří přečetly aspoň jednu knihu denně, bych spočítala na prstech jedné ruky. Včetně mě… Na střední to bylo lepší, ale stále žádná diskotéka. Třída, ve které by alespoň třetina dětí pravidelně četla, je chiméra.

Nátlak škol na zvýšení čtenářské gramotnosti v podobě povinné četby je dvojsečná zbraň. Možná, že někoho ke čtení trochu popostrčí, ale myslím, že většinu dětí spíš dělání něco „z musu“ odradí. Hold není každý stavěný na to, aby usínal s Nikola Šuhajem loupežníkem pod polštářem… I když od dob, kdy se povinná četba týkala mého vzdělávacího procesu, už uteklo mnoho času a seznamy literatury se dost modernizovaly.
Hlavní úskalí toho, jestli děti projeví náklonnost k četbě, vidím v rodinách. Pokud jsou rodiče zvyklí dětem předčítat, předkládat jim od batolecího věku leporela, encyklopedie, prohlížet si s nimi a chodit do knihovny, je vysoká pravděpodobnost, že děti vezmou knížky jako běžnou součást svého života. Jestliže rodiče sedí s nosem v telefonu nebo tabletu, těžko lze čekat, že jim doma vyroste malý knihomol. Rodič, který běžně čte, dává svým potomkům nejlepší příklad.

„Děti se učí především nápodobou a vzorce svého chování přebírají od rodičů. Ti jsou jejich největšími vzory, jejich návyky kopírují.“

Lze spojit knihu a mobilní aplikaci v jedno?

Co mají ale děti tohoto století dobře vyvinuté, je počítačová gramotnost. Je tedy nasnadě spojit knihy – mobil – tablet v jeden organismus a ukázat dětem, kteří ve čtení pokulhávají, že i v knihách můžou najít zábavu. S tímhle konceptem přišlo i nakladatelství Albatros Media. Nutno říct, že letos se dětem věnují více, než v minulých letech. Nejdřív to byl projekt Knihozem, který propaguje vybrané kvalitní dětské tituly, teď je to mobilní aplikace BOOKO. 


 Rozečti se po prázdninách s BOOKO

Co vlastně BOOKO je? Aplikace s obrovskou virtuální knihovnou plnou oblíbených dětských knih, které jsou navíc rozpohybované, namluvené a interaktivní. Je to vlastně rozhýbaná audiokniha. A i když nejsem žádný velký propagátor telefonů a tabletů pro děti, tomuhle jsem neodolala 🙂 Do čekáren u doktora, na dlouhé cesty autem či vlakem fajn zábava, hlavně pokud se Vám nechtějí s sebou nosit knihy.
Aplikace je určená pro děti od 2 do 10 let a obsahuje výběr toho nejlepšího, co má Albatros ve své stáji. Jsou to jak osvědčené klasiky – Dášenka, Paleček, i knihy novější – např. u nás oblíbenou dvojici Lily a Momo, Vlásky nebo  Bořivoj a blecha Fló. Knihovna s navíc průběžně doplňuje, tím pádem se dětem neokouká a můžou se těšit na pravidelnou dávku nových a nových dobrodružství.

Příjemné uživatelské rozhraní

Obslužnost appky je přizpůsobena dětem. Na začátku si stačí navolit věk čtenáře a aplikace už sama nabízí knihy přiměřené věku. Ty si lze navíc ještě dále filtrovat podle ikonek s obrázky – knížky o zvířátkách, edukativní, o přírodě, cestovatelské nebo na dobrou noc. Vybranou knížku už stačí jen nahrát do interní paměti aplikace a užít si čtení. Odtud se může přečtená kniha zase smazat a uvolnit tak místo nové.

Každý příběh je předčítán s automatickým zvýrazněním čteného textu, což hodně pomáhá čtenářům sledovat, kde se v příběhu zrovna nacházejí. Zvuk lze samozřejmě vypnout a audiostopu nahradí rodič nebo si dítě čte samo. Na konci každé pohádky je ještě příjemný bonus v podobě hry, puzzle, omalovánky nebo jednoduché křížovky.

Do virtuální knihovničky na víkend zdarma

Aplikace je pochopitelně placená, tohle Vám zadarmo fakt nikdo nedá 😀 Ale na záříjový víkend  21. – 23. nabízí Albatros media ke všem appkám na 3 dny celou knihovnu zdarma. Ta zatím čítá přes 50 různých knižních titulů a pořád se rozrůstá. Tohle je naprosto ideální příležitost si BOOKO stáhnout a vyzkoušet, jestli vyhovuje dětem i rodičům. Za tři dny už se dá vyzkoušet leccos.
Každý, kdo bude s appkou spokojen a bude chtít knihovnu nadále používat, dostane výhodné předplatné – půl roku za cenu tří měsíců. Děti zatím stihly vyzkoušet klasiku největší – Dášenku, kterou skvěle namluvil Václav Vydra a překrásnou pohádku Vlásky od Magdaleny Takáčové.

 
Praktické informace:
Kde: na Google Play, App Store
Za kolik: 119 Kč/měsíc, 299 Kč/3 měsíce, 529 Kč/6 měsíců

Tímto velmi děkuji Báře z Albatrosu za možnost s dětmi aplikaci vyzkoušet.

FOLLOW ME TO INSTAGRAM
——————————————————————————————————————–
Toto je sponzorovaný článek

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

1 thought on “Virtuální knihovna BOOKO do mobilu i tabletu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *