Čteme dětem / Atlas monster a nadpřirozených bytostí z celého světa

V mladším školním věku jsem zbožňovala pověsti, babské povídačky, mytologii a legendy všeho druhu a všech zemí. Edici knih Mýty a legendy jsem díky vybavené městské knihovně hltala pořád dokola. Na naše děti tohle období ještě nepřišlo, jsou spokojené se Starými českými bájemi a pověstmi, když ale letos v nakladatelství Pikola vyšel úžasný Atlas monster a nadpřirozených bytostí z celého světa, musela jsem ho v knihovně ukořistit alespoň pro sebe.

Zábavná kombinace faktů a fikce

Celá knížka má velmi neotřelý koncept. Nejen, že autorka Sandra Lawrencová dala dohromady kompletní zeměpisný atlas, kniha je zároveň i (imaginární) deník britského cestovatele a básníka. Při vyklízení jeho pozůstalosti byl totiž v tajném úkrytu nalezen svazek písemností, který obsahuje mapy s nadpřirozenými bytostmi celého světa včetně tak podrobných popisů, jako by je sám autor spatřil na vlastní oči. Atlas monster zajímavě dohromady míchá fikci i skutečné reálie.

A co víc, v celé knize se objevují šifry psané neznámým písmem, které rozluští pouze ten, kdo poctivě prohlédne a pročte celý atlas. V každé mapě se totiž ukrývá střípek z šifrovacího klíče. Knížka se dostává o další úroveň výš – tajuplný a napínavý level je velmi příjemný bonus. Je to tedy atlas, deník a ještě šifrovaná zpráva v jednom 🙂

Kompletní mytologický atlas monster od Evropy po Ameriku

Na stránkách ožívají známá strašidla, duchové či démoni jako jsou skřítci, trpaslíci, goblini, mořské panny, draci či víly. Víc je ale nadpřirozených bytostí dětem neznámých, hlavně Asie je na tyhle podivnosti bohatá 🙂 Všechny bytosti z knihy mají reálný základ v mytologii, doporučuji nápovědu strýčka Googla a dát si další samostudium

Prstem po mapě tak procestujeme celý svět, od Evropy až po Ameriku. Každý kontinent, každý stát má své vlastní nadpřirozené bytosti. Kromě podrobných map samozřejmě nesmí chybět ani krátká legenda ke každému monstru a nějaká ta „pikoška“ navíc. Věděli jste například, že holandský goblin trestá každého, kdo před spaním jedl sýr? Sedne mu na prsa a způsobí strašidelné sýrové sny. Nebo že v Japonsku žije ryba Namazu, která přivolává zemětřesení? V Íránu zase mají Mantichoru – stvůru se lvím tělem a lidskou hlavou, která má na ocase jedovaté bodliny.
I my máme v knize svého reprezentanta a není to nikdo jiný než pražský Golem.

No a ilustrace? Tak má na svědomí Stuart Hill, jsou skvělé a přesně odpovídají charakteru knihy. Jednoduché, „starodávné“, navíc vždy laděné do stejných barev jako příslušná mapa. Tím navozují pocit listováním starými atlasy a pergameny.

A hlavně nezapomeňte na tajemnou šifru! Opravdu se vyplatí vyluštit nejen samotný závěr, ale i všechny vzkazy, přidáte si tak pořádnou dávku napětí…
Nakladatelství Pikola, které knihu vydalo, ji doporučuje pro věkovou kategorii 9+. V tomto případě velmi záleží na dětech a jejich schopnosti rozlišovat realitu a fikci. Náš skoročtyřletý Téčko si knihu oblíbil, čím zubatější a krvavější příšera, tím víc se mu líbí. Naopak šestiletá s ní měla velký problém a neustále potřebovala ujišťovat, že se jedná pouze o „pohádku“ a žádná příšera jí strašit nebude.

LAWRENCE, Sandra. Atlas monster a nadpřirozených bytostí z celého světa. Ilustroval Stuart HILL, přeložil Lucie KELLNEROVÁ KALVACHOVÁ. Praha: Euromedia, 2017. Pikola (Euromedia). ISBN 978-80-7549-528-0.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Čteme dětem / Atlas monster a nadpřirozených bytostí z celého světa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *