Čteme dětem / Malá bojovnice

Před několika dny se mi ozvali z nakladatelství Grada, zda bych neměla zájem o recenzní výtisk jejich úplně nové knihy s názvem Malá bojovnice. Pro mě je každý takový email velká čest a potěšení, že někomu stojí za to jít na poštu a poslat mně (MNĚ!) nějakou publikaci. A to jsem ještě netušila, jaká krása tentokrát dorazí.

Malá bojovnice je kniha chudá do množství slov, ale bohatá do obsahu. Někdy jsou slova zbytečná a veškeré poselství vystihne ilustrace a pár vět. 

Malá bojovnice s velkým poselstvím

Malá bojovnice se bude líbit především holčičkám. V první vlně těm slečnám, které začínají chápat rozdíly mezi dobrem a zlem, analyzují interakce mezi dospělými nebo mezi dětmi. A v druhé vlně čtenářkám na počátku své kariéry, krátký srozumitelný text motivuje k samostatnému čtení a ilustrace knihu báječně doplňují.

Předesílám, že takhle kniha vyžaduje účast rodiče. V tomto případě je žádoucí, aby se rodič aktivně podílel a vysvětloval. 

Žít v souladu se světem, se sebou samým

Hrdinkou – bojovnicí – je malá rusovlasá holčička, která žije v souladu se sluncem, zemí i větrem. Každý den vítá jako příležitost udělat svět lepší pro sebe i pro ostatní. Ví, že je potřeba trénovat tělo i ducha, ochraňovat slabší a být vděčný za každý přítomný okamžik. Malá, v této knize bezejmenná, bojovnice může být kterákoliv holčička, která miluje život a záleží jí na svém okolí. Být superhrdinou neznamená mít upnutý barevný obleček a nějakou nadpřirozenou vlastnost. Být hrdinou může být úplně každý, kdo není lhostejný ke svému okolí, protože v tom je ukryta pravá síla. 

Jak mi pověděly stránky goodreads.com, autorka Jennifer Adams má na svém kontě víc než 40 knih a dokonce jednu celou edici věnovala přiblížení klasické literatury dětem. Doufám, že než moje děti vyrostou, dočkáme se i českých vydání, protože např. Pýcha a předsudek, Moby Dick nebo Jana Eyerová v jejím podání vypadají úžasně.

Moby Dick
Zdroj
Pýcha a předsudek

Ilustrace má na svědomí Španělka Carme Lemnisctes, vřele doporučuji její stránky. Co kniha, to pastva pro oči.

A ještě douška závěrem – děti se učí nápodobou, proto jestli z nich chceme mít malé bojovníky za lepší svět, musíme začít hlavně sami u sebe. 

V nakladatelství Grada byli natolik laskaví a poskytli mi jeden výtisk do soutěže. Tu vyhlásím co nevidět a poběží opět současně tady i na instagramu

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *