Výstava / Tajuplné ostrovy

Dneska to bude rychlé a stručné, času není nazbyt. Ráda bych upozornila na teraristicko-botanickou výstavu s názvem Tajuplné ostrovy ve Stanici přírodovědců na pražském Andělu. Rychle sem, protože místní výstavy jsou krátkodobé a trvají vždy jen 7 dní.
Mládě krajty zelené

Tajuplné ostrovy na Stanici přírodovědců

Co tady uvidíte? Plazy, obojživelníky či bezobratlé žijící na cizokrajných ostrovech, především na Madagaskaru, Kubě či v Indonésii. Můžete se těšit konkrétně na šváby, velkou kolekci anolisů, gekony, krajty či žáby a kraba. Většinu dětí okouzlil chameleon pestrobarevný, u jeho terária bylo pořád plno.
Vlevo dospělec krajty zelené, uprostřed krab Geosesarma hagen
Hroznýš
Protože velká zvířata by se hlavní budovy nevešla, návštěvníci se musí spokojit alespoň s fotodokumentací na zdech. Celá výstava je vhodně doplněná i biotopovými rostlinami z místních skleníků. Jediné, co jsem postrádala, byla mapa světa s vyznačením výskytu jednotlivých druhů. Na zdi sice velká mapa visí, ale komu by se chtělo běhat od každého zvířete přes celý sál ukazovat na mapu, kde že je ten Madagaskar či Nová Kaledonie. Každé terárium má svoji cedulku se jménem zvířete a místem výskytu, jen to grafické vyznačení na mapě mi tam dost chybělo. Naštěstí si děti vyžádaly vzít s sebou legendární velkoformátovou knihu Mapy a jednotlivé lokality jsme hledali v ní.
Mapy jsme si vzali s sebou

Praktické informace

Výstava se nachází v hlavní budově Stanice přírodovědců, vstupné je velmi nízké, děti zaplatí 40 Kč, dospělý doprovod 60 Kč. Součástí vstupného je i prohlídka skleníků, tu rozhodně nevynechejte. Nacházejí se v nich kromě rostlin i spousta akvárií a terárií s plazy a hady včetně kajmanek dravých nebo kajmana. A za pár korun si tu můžete obohatit svoji domácí rostlinnou džungli. Já si tu koupila pileu depressa za dvacku a dětem malý květináč osázený sukulenty za stejnou cenu.
Expozice švábů
Anolisové
Do Stanice přírodovědců se dostanete nejlépe z Kartouzské ulice vedle OC Nový Smíchov, stačí vyjít vedle polikliniky schody  směrem do parku Sacré Couer. V celém objektu SP je mnoho skvělých míst k zastavení a prohlédnutí, ráda bych tomuto kouzelnému místu věnovala samostatný příspěvek, takže jen ve zkratce 🙂 Jsou tu například klokani, voliéry s ptactvem, výběh s kozami a hromady edukativních cedulí.
Rychlý pohled do skleníků
Praktické informace:
Kde: Stanice přírodovědců, Drtinova 1a, Praha 5
Kdy: 23. 4. – 29. 4., denně 9:00 – 18:00
Za kolik: dítě 40 Kč, dospělý 60 Kč
  
 
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *